Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Crveno na crno' Hrvoja Klasića

Naklada Ljevak organizira predstavljanje knjige 'Crveno na crno' Hrvoja Klasića u četvrtak, 4. studenog, u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu. Uz autora, o knjizi će govoriti Đurđica Klancir, kolumnistica i Božo Kovačević, ambasador.
vrijeme: 04.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.ljevak.hr/

"Crveno na crno" izbor je kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma. Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu net.hr., u kojima Klasić argumentirano obrazlaže sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica.
 
Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni "Bijelo na crno", Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama. S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune – Labinska republika; Osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22.6.1941.; početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6.4.1941.; osnivanje NDH 10.4.1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini.