Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjiga Đorđa Matića 'Niotkuda s ljubavlju' i 'Šifrirano, biografija' u Koprivnici

U srijedu, 28. rujna, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica (Stručno-znanstveni odjel, 2. kat) književnik Đorđe Matić predstavlja svoje dvije najnovije knjige: 'Niotkuda s ljubavlju' i 'Šifrirano, biografija' (Naklada Ljevak, 2021. i 2022.).
vrijeme: 28.09.2022. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

U  posljednjih godinu dana ove su ga knjige svrstale u sam vrh popularnosti na domaćoj književnoj sceni. S  romanom “Niotkuda s ljubavlju” bio i jedan od pet finalista ovogodišnje književne nagrade tportala za najbolji roman u 2021. godini. Zbirka novih i izabranih pjesama "Šifrirano, biografija” također je doživjela odličnu recepciju kao autorova duhovna biografija koju je obilježila dugogodišnja emigracija. 
 
Đorđe Matić je  pjesnik, esejist, prevoditelj i kritičar, poznat u glazbenim i književnim krugovima u zemlji i inozemstvu. Zanimljiv je i elokventan gost brojnih književnih festivala. Susret s njime u koprivničkoj Knjižnici održat će se u okviru programa Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel čiji je cilj predstavljanje ne samo zanimljivih osoba iz širokog dijapazona umjetničkog i znanstvenog stvaranja, već i upućivanje  kroz razgovor s gostima na druge knjige i medije iz fonda Knjižnice na teme koje se problematiziraju. Ovaj puta bit će to knjiga napisana u  17. stoljeću “De regno Dalmatiae et Croatiae : libri sex” Ivana Lučića, kojega nazivaju ocem  hrvatske historiografije, a ujedno jedna od najstarijih knjiga iz fonda koprivničke Knjižnice (izdanje iz 18. stoljeća). Kakva je povezanost Lučićeve povijesne knjige s romanom "Niotkuda s ljubavlju" više će se moći saznati na književnom susretu. Voditeljice programa bit će Sonja Delimar i Dijana Sabolović-Krajina.
 
Đorđe Matić  rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Nizozemskoj, gdje je u Amsterdamu studirao englesku i talijansku književnost.
 
Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije (Rende, Beograd, 2004), i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes (Schott World Music, 2009). Surađivao je na više albuma world i etno glazbe i u Nizozemskoj predvodio muzičku grupu Gadjo orkestra, u kojoj je pjevao i svirao udaraljke.
 
Uredio je više publicističkih, kao i nekoliko knjiga iz polja povijesnih znanosti.  Objavio je pjesničke zbirke Lingua franca (Prosvjeta, Zagreb, 2013) i Haarlem Nocturne (Uitgeverij In de Knipscheer, 2016, na nizozemskom jeziku), zatim knjige eseja o glazbi Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih (Antibarbarus, Zagreb, 2014) i Tajne veze (hrvatsko izdanje: Sandorf, Zagreb; srpsko izdanje: Heliks, Smederevo, 2017), te zbirku ogleda Historija i savremenici (Prosvjeta, Zagreb, 2018).
 
Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom Visages du silence – Lica tišine (Theatroom, Pariz), i na srpskom knjiga Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava (Portalibris, Beograd). U veljači 2021. izašla mu je nova zbirka poezije naslovljena Drugi zvuk (Presing, Mladenovac, 2021).
 
Prevodio je s engleskog, talijanskog i nizozemskog jezika, kao i na te jezike.
 
Svi zainteresirani su dobrodošli!