Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje digitaliziranih novina 'Adria' i 'Porečki glasnik'

Predstavljanje digitaliziranih novina 'Adria' i 'Porečki glasnik', u okviru projekta digitalizacije porečkih novina iz druge polovice 20. st., održat će se u četvrtak, 26. svibnja u 9 sati, u Zavičajnom muzeju Poreštine.
vrijeme: 26.05.2022. -
mjesto: Poreč
url: https://www.muzejporec.hr/
U Zavičajnom muzeju Poreštine čuvaju se primjerci više lokalnih novina iz druge polovice 20. stoljeća, među kojima se izdvajaju listovi hotelsko-turističkih poduzeća – Glasnik Plave lagune, Rivierin Naš glas i Anita te list za društvena pitanja općine Poreč 30 dana i list  udružene privrede Poreštine Adria, kasnije preimenovan u Porečki glasnik. Ove novine predstavljaju nezaobilazni izvor za poznavanje i proučavanje novije povijesti Poreča i Poreštine od 1970-ih do sredine 1990-ih.
Da bi zaštitio izvornike i istodobno ih učinio dostupnim široj javnosti, porečki je muzej pokrenuo projekt digitalizacije lokalnih novina i njihovo postavljanje na svojim mrežnim stranicama. Digitalizacijom porečkih novina omogućava se njihova dostupnost istraživačima, ali i svima onima koje zanima prošlost porečkoga kraja, olakšava se pristup građi na daljinu i osigurava kvalitetnije i brže pretraživanje sadržaja.
U prvoj fazi digitalizirane su novine "Adria", pokrenute 1982., a godinu dana kasnije preimenovane u "Poreči glasnik". Ovaj list je imao najdužu tradiciju izlaženja u Poreču i smatra se najopsežnijim izvorom informacija o životu lokalne zajednice u promatranom razdoblju te jednim od ponajboljih listova tadašnje SR Hrvatske.