Preskočite na glavni sadržaj

Predstava "Goya" otvara 12. festival Miroslav Krleža

Praizvedba nedavno otkrivene drame Miroslava Krleže "Goya" o intimi toga slikara, u interpretaciji Zijaha Sokolovića, otvorit će 12. festival Miroslav Krleža u subotu, 1. srpnja u Muzeju grada Zagreba.
vrijeme: 01.07.2023. -
Predstava "Goya", koju prema izvornome nedavno nađenome Krležinom tekstu iz mladosti izvodi glumac i redatelj Zijah A. Sokolović, otvorit će ovogodišnje izdanje Festivala kojime se obilježava 130. godišnjica rođenja književnika Miroslava Krleže.
Nedovršeni tekst u središte stavlja slikara Goyju i njegovu intimnu dramu. Praznine, nedovršenost i atonalnost teksta Zijah A. Sokolović ispunjava svojim glumačkim umijećem i gradi cjelovitu kazališnu predstavu, poručio je utemeljitelj i ravnatelj Festivala Goran Matović u najavi.
Dramaturginja predstave je Selma Parisi, kostimografkinja Lejla Hodžić. Maske i rekvizite izradili su Narda Nikšić i Mirza Huntić. Za glazbu je zadužen Veljko Nenadić, a za fotografiju Hana Selena Sokolović.
"Živi dijalozi s Krležom"
Goran Matović u predgovoru je kazao da Festival nudi "priliku za otvaranje novih, živih dijaloga s Krležom".
"Nekoliko riječi koje određuju Krležin opus su: nemir, samoća i plamen. Krleža, kojega rekreiramo kroz različite programe je živ, otvoren i on govori o današnjem i budućem vremenu, on je u trajnoj pobuni", kazao je Matović za Hinu. 
Program Festivala obuhvaća "Legenda - Novozavjetna fantazija u tri slike", autorski projekt Vesne Kosec-Torjanac, Filipa Eldana i Nikše Eldana u izvedbi HNK-a Varaždin. Novu makedonsku verziju drame Glembajevi u režiji Branka Brezovca i izvest će Teatar Vojdan Černodrinski iz Prilepa u suradnji s Eurokazom.
Predstavu "Miroslav Krleža: Sjetite me se 2022." izvodit će Goran Matović uz suradnju Stanka Kovačića i režiju Krešimira Dolenčića. Monodramu "Na rubu pameti" izvest će Dragan Despot.
Izložba "Krleža / Dijalozi" donosi slike umjetnika Željka Kipke, Gordane Bakić, Matka Vekića, Koraljke Kovač, Tomislava Buntaka, Anabel Zanze i Grgura Akrapa. Krležina rukopisna građa bit će izložena u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici pod nazivom "Iz Autorova pera".
Organizirano je i putovanje Krležinim zagrebačkim adresama te putovanje vlakom u Koprivnicu u sklopu programa sjećanja "Krleža – Vošicki – Zagreb – Koprivnica – Književna republika (1923. – 2023.)".
Tradicionalni gastronomsko-nadrealistički susret Doručak kod Krleže održat će se 7. srpnja u 7 sati ujutro, u vrijeme Krležina rođenja.
Partneri Festivala Miroslav Krleža ove godine su Muzej grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Satiričko kazalište Kerempuh. 

Izvor: Hina