Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje u GMV: Od krune do kune ususret euru

U posljednjoj ovogodišnjoj Srijedi u Muzeju, koja se održava u palači Herzer 30. studenoga, na predavanju pod nazivom 'Od krune do kune ususret euru' dr. sc. Vladimir Huzjan govorit će o papirnatim novčanicama koje su se kroz povijest koristile u Varaždinu i na kojima su bili varaždinski motivi. ​Predavanje, koje Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju uz Dan grada Varaždina, počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.
vrijeme: 30.11.2022. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.gmv.hr/

U Varaždinu se papirni novac upotrebljava tek u novije vrijeme, od prve polovice 19. stoljeća, kada se kao formalni način plaćanja uvodi u Carevini Austriji i Hrvatsko-ugarskom kraljevstvu. Varaždinci su koristili guldene, forinte i krune, potom jugoslavenske dinare, koje su tijekom Drugoga svjetskog rata zamijenile kune, a onda su se u poraću ponovno javili jugoslavenski dinari. Tek je po uspostavi samostalne Republike Hrvatske uvedena prijelazna valuta, hrvatski dinar, koju je zamijenila kuna.

Na predavanju će se analizirati i fenomen novčanice od 5 kuna, tiskane u RH 1993. godine, sa zrcalnim prikazom Staroga grada, koja je potom i povučena iz optjecaja. S obzirom na to da će u siječnju 2023. godine hrvatsku kunu zamijeniti euro, posjetitelji će imati prigode doznati i nešto o motivima na novčanicama eura, između ostalog, i zašto na reversu nema jadranskih otoka.