Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje o Cresko-osorskom statutu (+online)

Znanstevno popularno predavanje o Cresko-osorskom statutu iz 1441. održat će prof. dr. sc. Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u petak, 10. prosinca 2021., u palači Moise. Predavanje će biti moguće pogledati u prijenosu uživo na Facebook stranici palače Moise, od 18 sati.
vrijeme: 10.12.2021. -
mjesto: Cres; online

Ove se godine obilježava 580. obljetnica donošenja Statuta. 
Cresko-osorski statut obuhvaća odredbe koje su donošene i zapisivane od 1409. do 1608. godine te su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja). Statut je tiskan u Veneciji 1640. na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika te se zato ponegdje neprecizno navodi kao statut iz 1640.
Naziv Cresko-osorski statut upućuje na Cres i Osor kao sjedišta dviju otočkih komuna, iako su u vrijeme prvog donošenja statuta postojale 4 komune: Osor, Cres, Beli i Lubenice. Dvije potonje komune su krajem 15. stoljeća ukinute i pripojene creskoj komuni. Tekst Statuta je pripremilo povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica i iz Belog, što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka.
 
U planu je i organizacija međunarodnog znanstvenog skupa u svibnju 2022. u organizaciji institucija koje su organizirale predavanje: Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Creski muzej, Lošinjski muzej i Klub pomoraca Lošinj.
 
Napomena: za prisustvovanje predavanju potrebna je EU covid potvrda ili negativan test.
Mole se zainteresirani da svoj dolazak potvrde slanjem poruke na mail (lucija.polonijo@uniri.hr) ili u inbox Facebook stranice Palača Moise.