Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje i video o Ani Nugent

Predavanje Nenada Labusa 'Ana Nugent' i prikazivanje videa  'U potrazi za istinom o Ani Nugent' autorice  Ingrid Jerković održat će se u ponedjeljak, 16. svibnja u 19 sati, u riječkoj Galeriji Principij.
vrijeme: 16.05.2022. -
mjesto: Rijeka

Nenad Labus:
Životna priča Ane Nugent do sada se svodila na nekoliko uglavnom ružnih pridjeva, kojima su je opisivali njezini susjedi s Trsata: usidjelica, zla, svadljiva, zapuštena, stara ...
Mada je ovo istraživanje daleko od toga da rekonstruira cjelovitu sliku njezina života, ipak ta slika već sada izgleda kao da ju je pisala Agatha Christie, i kao da je u pitanju neka epizoda iz serije “Poirot”. Ona je umnogome drugačija od one već ustaljene, koju nam obično „serviraju” autori koji se predstavljaju kao poznavatelji Anina života.
U mladosti je Ana proživjela traume i nedaće, bila silovana i ostala u drugom stanju, s braćom tužila rođenog oca zbog pronevjere novca, koji joj je oporučno ostavila majčina sestrična, što je preraslo u skandal svjetskih razmjera. Potom se sudila s braćom oko podjele istog tog novca, nadalje stekla Trsat i živjela u njemu do smrti ...
Nikad se nije udavala bar prema pričama koje su Trsaćani sačuvali u sjećanju, ali...

Ingrid Jerković:
Više fotografija ustupili su nam na  korištenje  Egon Hreljanović (iz arhive Hreljanović), Miljenko Smokvina, Duško Istog Žorž  i  Petar Trinajstić, počasni članovi Fotokluba Rijeka.
U videu su prikazane fotografije vezane za renoviranje Trsata oko 1960.godine, iz  doba rada Igora Emilija i Branka Fučića.
Nažalost, nedostaju nam  fotografije cjelovitog izgleda sarkofaga, u kojemu su počivali Laval Nugent i njegova supruga Giovanna Riario Sforza, djed i baka Ane Nugent.
Dali smo oglas preko Burze, pretražili arhivu Smokvina, molili današnju Turističku zajednicu Grada Rijeke da potraže postoje li te fotografije u njihovoj arhivi, ali za sada nema nikakvih nalaza. 
Pomoću fotografija možemo doznati mnogo toga o prošlosti, pa će ovo biti prilika, ukoliko netko u svojoj privatnoj  arhivi ima fotografije vezano za Trsat, odnosno sarkofage koji su nestali, razbijeni ili ukradeni da ih ustupi.
Do danas se ne zna gdje počivaju kosti cjelokupne Lavalove obitelji, uključujući i Anu Nugent, koja je umrla 1941. godine.