Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje: Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Lici i Krbavi

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske poziva na predavanje dr. sc. Dragana Nimca 'Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Lici i Krbavi' koje će se održati u Zagrebu te putem Zoom-a.
vrijeme: 14.03.2023. -
mjesto: Zagreb; online

Povijesni dokumenti, zapisi, knjige – sačuvana materijalna baština, svjedoče o bogatoj glagoljaškoj baštini ličkoga i krbavskoga kraja. Tema izlaganja bit će može li se govoriti i o bogatstvu nematerijalne glagoljaške baštine – glagoljaškoga pučkoga crkvenoga pjevanja navedenih područja. Cilj je izlaganja pokazati u kojoj mjeri postoje zapisi i svjedočanstva o glagoljaškom pjevanju, te je li i na koji način ono još uvijek nazočno na navedenim područjima.

Glagoljaško je pjevanje tijekom povijesti imalo vrlo važnu ulogu u očuvanju identiteta sredina u kojima se prakticiralo, a tu je ulogu do danas zadržalo u određenim sredinama i kod pojedinaca. U svrhu jačanja, očuvanja i oživljavanja toga identiteta važnu ulogu ima adekvatna prezentacija i popularizacija glagoljaštva i glagoljaškoga pjevanja. U sklopu predavanja bit će prikazan i promotivni film o osmišljavanju i ustanovljenju interpretacijskih centara glagoljaškoga pjevanja.

Predavanje će se održati u utorak 14. ožujka u 19.00, u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2, a bit će dostupno i preko Zoom aplikacije:
https://us06web.zoom.us/j/81297311889?pwd=cXVQY3RWTUgyRzhCSXdURUJGOGw3QT09
Meeting ID: 812 9731 1889
Passcode: 383481