Preskočite na glavni sadržaj

Praktikum - radionica za projekcioniste

Udruga 25 FPS, u suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest Zagreb, organizira Praktikum – radionicu za projekcioniste koja će se održati u tri modula kojima bi se učinkovito educirali tehničari neophodni u suvremenim kulturnim programima. Radionica je namijenjena mladima zainteresiranima za educiranje o analognoj i digitalnoj filmskoj projekciji, a pogodna je i za usavršavanje već tehnički potkovanih i zainteresiranih kandidata. Prijave traju do 28. travnja 2023.!
vrijeme: 02.05.2023. - 26.09.2023.
prijava: 28.4.2023.
url: https://www.25fps.hr/

Radionica počinje od osnova rada s filmom i projektorom te predznanje nije potrebno. Jedini uvjet koji polaznici moraju ispuniti je entuzijazam za analogni film.
 
Za prijavu na radionicu potrebno je navesti kratku motivaciju za sudjelovanjem na radionici kao i eventualno dosadašnje iskustvo rada s filmom, videom ili fotografijom. Prijave se šalju na mail tena@25fps.hr do 28. travnja 2023.
 
Kotizacija za sudjelovanje na radionici (sva tri modula) iznosi 70 eura.
 
Broj polaznika je ograničen.
 
1. MODUL je zamišljen kao dvodnevni teorijsko-praktični uvod u rad s tehnologijom i tehnikama analogne projekcije. Ograničivši se na 16mm film i projektore, polaznicima će se omogućiti postepen uvod u rad s projektorima čija je tehnologija u svojoj osnovi mehanička i čija složenost i impozantnost s povećanjem formata drastično raste. Pokrit će se teme rukovanja s filmom, rada s 16mm projektorom, te pojašnjavanje uloge analognog projekcionista u funkcioniranju kina i filmskog festivala.
Datumi održavanja: 2. i 4. svibanj 2023., 10 – 13 h
Voditelj: Hrvoje Spudić
Jezik radionice: hrvatski
 
2. MODUL održat će se tijekom Animafesta u lipnju, a kandidati će uz teorijski dio o digitalnim audiovizualnim projekcijskim sustavima imati priliku kao pripravnici raditi uz operatere gdje će vidjeti kako izgleda rad u zahtjevnom festivalskom ritmu – filmska kontrola, priprema raznovrsnih datoteka za različite lokacije i namjene (galerije, kinematografe, prezentacije, online konferencije).
Datum održavanja: 3. i 4. lipanj 2023., 10 – 14 h
Voditeljica: Polona Kuzman
Jezik radionice: engleski
 
3. MODUL planira se u rujnu uoči Festivala 25 FPS na kojoj se usavršavaju znanja za rukovanje arhivskim kopijama, 16 mm i 35 mm filmom, te analognom filmskom projekcijom i njezinim proširenim formama.
Datumi održavanja: 25. i 26. rujan 2023., 10 – 14 h
Voditelj: Christian Zagler
Jezik radionice: engleski
 
Radionica se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija.