Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedena opera Davora Vinczea 'NOperas! – Freedom Collective'

U Gelsenkirchenu pokraj Kölna u Njemačkoj, u Musiktheater im Revier, 10. veljače praizvedena je nova opera, NOperas! - Freedom Collective, našeg uglednog skladatelja na svjetskoj glazbenoj sceni, Davora Vinczea (ujedno i jednog od trojice umjetničkih ravnatelja Muzičkog biennala Zagreb).
vrijeme: 10.02.2024. -
url: https://www.musiktheater-im-revier.de/de/performance/2023-24/noperas-freedom-collective
To je rezultat njegove prošlogodišnje pobjede na natječaju feXm-a (Fonds experimentalles Musiktheater), na koji se prijavio skupa sa svojim timom sastavljenim od redatelja (Heinrich Horwitz), libretista (Aleksandar Hut Kono), dirigenta (Premil Petrović), videoumjetnika (Rosa Wernecke) te kostimografa i scenografa (Magdalena Emmerig). Kako to biva često u europskim institucijama, u partnerstvo s producentom, feXm-om, ušli su i Theater Bremen te Staatstheater Darmstadt gdje će se nakon praizvedbe ova opera izvoditi. Svako od tri kazališta prikazat će predstavu tri puta, dakle očekuje ju čak devet prikazivanja između veljače i lipnja ove godine, što je za suvremenu operu veliki broj.

Jedan od glavnih uvjeta natječaja bio je da djelo u formi glazbenog kazališta, odnosno opere, bude inovativno u svakom aspektu cjelovitog umjetničkog djela - na polju glazbe, režije, teksta i scene. Skladatelj uvodi softversku aplikaciju ChatBot za dodatna pojašnjenja i detalje oko priče te likova na sceni, prije i nakon predstave, kao i same pametne telefone za generiranje glazbe tijekom izvedbe. Ovo je gotovo cjelovita hrvatska priča jer je i libretist ustvari pisac i prvi hrvatski diplomirani libretist, Aleksandar Hut Kono koji živi u Londonu (...)

Ovo je prvi cjelovečernji projekt Davora Vinczea u kojoj je on jedini i glavni autor glazbe.

izvor/opširnije: Hrvatsko društvo skladatelja