Preskočite na glavni sadržaj

PPMHP najavljuje izložbu Pogrebni obredi i običaji starog Rima

Otvorenje izložbe 'Pogrebni obredi i običaji starog Rima' održat će se 7. lipnja 2023. u 12 sati u izložbenom prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice izložbe su Kornelia A. Giunio i Timka Alihodžić.
vrijeme: 07.06.2023. - 30.10.2023.
mjesto: Rijeka
url: https://ppmhp.hr/

Tema izložbe predstavljena je kroz dvije cjeline. U uvodnom dijelu „Memento mori“ (Sjeti se smrti) autorica dr. sc. Kornelia A. Giunio predstavlja pojam smrti kako su ga doživljavale rane civilizacije – Mezopotamija, Egipat, Grčka i Etrurija. Posebno je obrađen pojam smrti te razvoj pogrebnih obreda i običaja u starom Rimu, a detaljno je opisan rimski pogreb i pokapanje u gradu Rimu.
 
U drugom dijelu „Mors et fugacem persequitur virum“ (Smrt dostigne i čovjeka koji bježi) autorica Timka Alihodžić eksponatima i rekonstruiranim grobovima te na plakatima nastoji  prepoznati i predstaviti rimske pogrebne običaje u antičkom Zadru. Naglasak stavlja na rituale vezane za smrt i ispraćaj umrlog koji su dio ljudske tradicije, a ne jedne određene civilizacije te ih povezuje s običajima koji se prakticiraju i danas, dakako u modificiranom obliku.
 
Kao popratni sadržaj uz izložbu će se organizirati tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

Organizator: Arheološki muzeja Zadar; suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.