Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glas Koncila i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ objavili su poziv za sudjelovanje na šestom znanstvenom skupu „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - kršćanski pisci, jezik i baština“. Skup će biti održan 26. listopada 2024. u Križevcima.
prijava: 1.6.2024.
url: https://www.unicath.hr/
Znanstveni skup posvećen hrvatskoj književnosti kršćanskoga nadahnuća održava se svake dvije godine. Cilj mu je pridonijeti znanstvenoj analizi i vrednovanju zanemarene hrvatske književnosti kršćanskoga nadahnuća te dati doprinos premošćivanju umjetno stvorenoga diskontinuiteta u proučavanju hrvatske književnosti i kulture općenito.

Izlaganja na šestom skupu bit će usredotočena na doprinose hrvatskih književnika razvoju i očuvanju hrvatskoga jezika i kulturne baštine. Skup će se održati u ozračju novih iskoraka u promicanju i zaštiti hrvatskoga jezika, ali i u godini u kojoj se slavi ili iščekuje više važnih jubileja, poput 500. godišnjice smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića (2024.) ili 1100. obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva i Prvoga splitskoga crkvenoga sabora (2025.). Cilj je skupa rasvijetliti kršćanska nadahnuća hrvatskih pisaca utkana u hrvatski identitet, jezik i baštinu.

Očekuju se radovi u kojima će znanstvenici pristupiti kritičko-umjetničkoj analizi pojedinih djela ili vrjednovati djelovanje književnika u kontekstu odabrane teme. Dobrodošli su i interdisciplinarni pristupi temi, pogotovo iz perspektive kroatistike i kroatologije, povijesti i filozofije te komunikologije i drugih humanističkih i društvenih disciplina.

Temu za sudjelovanje na znanstvenom skupu treba prijaviti do 1. lipnja 2024. na e-adresu: hrvatska.krscanska.knjizevnost@gmail.com

Obrazac za prijavu može se preuzeti ovdje ili s internetskih stranica organizatora: Znanstveni skup bit će održan u subotu 26. listopada 2024. u Križevcima, a radovi sa znanstvenoga skupa recenzirani i tiskani tijekom 2025. godine.

Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište