Preskočite na glavni sadržaj

Povratak – tema 28. Sa(n)jam knjige u Istri

Povratak – tema 28. Sa(n)jam knjige u Istri
Ovogodišnji, 28. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 25. studenog do 4. prosinca, i nakon dvije godine alternativnih 'lutanja' vratiti se u Dom hrvatskih branitelja. Secesijski saloni i kavana Mozart austrougarske palače Marine-Casino ponovno će postati pozornicom literarnog svijeta najdugovječnijeg sajma knjiga i autora u Hrvatskoj, gdje će ovoga puta u fokusu biti tema 'Povratak'.   
vrijeme: 25.11.2022. - 04.12.2022.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/

Sasvim simbolički, i Sajam tako bilježi povratak mjestu i terminu svog održavanja kao odrednicama vlastite prepoznatljivosti i identiteta. A povratak, koji u svom značenjskom smislu nadilazi puku definiciju vraćanja onome što je bilo prekinuto, kao velika i jako važna tema na 28. Sajam ulazi obimnim desetodnevnim festivalskim programom – od Doručka s autorom preko okruglih stolova do večernjih premijera i izložbi – u kojem će gostovati više od sto uvaženih domaćih i stranih književnih stvaraoca, teoretičara i umjetnika.

Zahtjevnosti teme možda će najbolje odgovoriti slavni mađarski pisac i scenarist, dobitnik Bookera, László Krasznahorkai u čijim djelima prevladavaju motivi odlazaka i vraćanja. U Puli će premijerno predstaviti hrvatski prijevod svog romana Povratak baruna Wenckheima u izdanju naklade OceanMore i održati čitateljski performans Uvijek za Homerom uz cijenjenog mađarskog jazz-bubnjara Silvestra Miklósa. Ovom prigodom, kao ilustrator Krasznohorkaijevih knjiga, na Sajam dolazi i doajen njemačke umjetničke scene nagrađivan utjecajnim slikarskim nagradama, Max Neumann. U Puli će biti postavljena njegova izložba Uvijek za Homerom s crtežima iz istoimene knjige mađarskog autora koju je pisao u povodu posjeta Dalmaciji, a objavila MaMa. Izložba će biti dijelom programa Noć galerija, a tada će pulske  galerije u starogradskoj jezgri oživjeti i radovima finskog majstora umjetničke fotografije Tima Viljakainena, strip-tablama jednog od najznačajnijih suvremenih talijanskih stripaša Davidea Toffola te fotografijama slovenskog umjetnika Mateja Povšea.   
 
U Puli brojne nagrađivane spisateljice

Uz Mađarsku je vezana i Katalin Ladik, avangardna pjesnikinja, glumica i performerica provokativnog umjetničkog djelovanja koja će nastupati sa svojim izabranim pjesmama u zbirci Raspjevane žeravice. Zapadnoafričku književnost približit će nam književnica Kasimma koja se prvi put pojavljuje u hrvatskoj prijevodnoj literaturi, i to zbirkom kratkih priča Portret za dar-mar. Na popisu inozemnih autorica pulskoga sajma nalazi se i bugarska spisateljica sa škotskom adresom Kapka Kassabova, i to s knjigom Granica: putovanje na rub Europe – kojom putopisno donosi povratak u svoju domovinu i njezine balkanske granice. Suvremena finska spisateljica Sofi Oksanen predstavit će se međunarodnim bestselerom Pseći park vezanim uz postsovjetsku Ukrajinu. Potonje dvije autorice dijelom su dugogodišnjeg sajamskog programa Slavenski đardin koji nastaje u suradnji s Forumom slavenskih kultura, dok će Austrijski kulturni forum predstaviti ovogodišnju laureatkinju Nagrade Albert Goldstein, austrijsku književnicu Evu Menasse i njezin roman Dunkelblum.
 
U godini obilježavanja 100. obljetnice rođenja Piera Paola Pasolinija Sajam će u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Zajednicom Talijana Pula iznjedriti i novi program pod nazivom Storie italiane posvećen upravo velikom talijanskom redatelju i književniku.
 
Premijere s domaće i regionalne scene   
 
Pouzdano je da će se stolica više tražiti na promociji knjiga feralovaca – Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, pogotovo kada će u sklopu formata Autor čita autora zajedno nastupati na sajamskoj pozornici. Publika će s nestrpljenjem dočekati i Puli dragog pisca Gorana Vojnovića, kao i Dragana Velikića. Prvi put na Sajam stiže riječki pisac Zoran Žmirić, osječka spisateljica Ivana Šojat, bosanskohercegovački pisci Semezdin Mehmedinović i Selvedin Avdić, slovenski književnik Andrej Blatnik i slovenski publicist Martin Pogačar. Filmska Pula zrcalit će se na promocijama knjiga kultnih redatelja: Srđana Karanovića i Slobodana Šijana, ali i Nedeljka Dragića iz zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma. Na sajmu će gostovati i filozof i publicist Boris Buden, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, književnica Olja Savičević Ivančević, leksikograf Vlaho Bogišić, filozof i esejist Predrag Finci, kustosica i likovna kritičarka Sandra Križić, poznata urednica Nives Tomašević i riječka pjesnikinja Laura Marchig.
 
Među pulskim i istarskim autorima ove godine će se promovirati pisac Amir Alagić, arhitekt Vjekoslav Gašparović, povjesničar Davor Mandić, književnik Milan Rakovac i kantautorica Tamara Obrovac te sveučilišna profesorica Teodora Fonović Cvijanović.  
 
Programi za djecu i mlade
 
Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Najmlađi će ponovno uživati u Libriću na Sajmu i uživo razgovarati s autorima omiljenih slikovnica. Stariji osnovnoškolci upoznat će vrhunsku domaću ilustratorsku scenu uz Klaru Rusan, Klasju Habjan, Mislava Lešića, Ivanu Pipal, Agatu Lučić i selektora programa Hop lektire Dominika Vukovića. Srednjoškolci će pak programom PULikulArna reforma književnim klasicima pristupiti na nekonvencionalan način uz voditelja Emira Imamovića i sajamske goste. Od klasika kreće i vizualna priča 28. Sajma koju dizajner Mauricio Ferlin kroji Bulgakovljevim romanom Majstor i Margarita.