Preskočite na glavni sadržaj

Povrat vrijednih primjeraka antičkih kovanica zaplijenjenih u Talijanskoj Republici

U Hrvatsku je 21. rujna vraćeno devet vrijednih kovanica koje je u sklopu veće zbirke od više stotina predmeta pokretnog arheološkog materijala talijanska policija zaplijenila na području Toskane prije dvije godine.
vrijeme: 21.09.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Na poziv Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, načelnica Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju, Ministarstva kulture i medija dr. sc. Tatjana Lolić i viši kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu Miroslav Nađ specijaliziran za numizmatiku, u srpnju 2021. izvršili su očevid zaplijenjenog pokretnog arheološkog materijala porijeklom iz Republike Hrvatske u prostorijama Comando Carabinieri, Tutela patrimonio culturale u Rimu, gdje su, uz  nazočnost veleposlanika Republike Hrvatske u Rimu Jasena Mesića.
Hrvatski su stručnjaci tada utvrdili kako je riječ o 9 primjeraka novca koji su bili u opticaju u razdoblju 4. stoljeća, za vrijeme Rimskog carstva na području provincije Panonije odnosno današnje središnje Hrvatske.

Utvrđeno je i da većina (7) nedvojbeno potječe iz carske kovnice Siscije, glavnog grada rimske provincije Panonije Savije, odnosno današnjeg  hrvatskog grada Siska. Prema imenima careva Numa, Konstantin i Konstans, predstavnika konstantinske dinastije riječ je o novcu koji je kovan i bio upotrebi tijekom prve polovine 4. stoljeća.

Nakon što su hrvatski stručnjaci s navedenim argumentima dokazali  kako je riječ o rimskom novcu pronađenom na teritoriju Republike Hrvatske, pokrenut je proces povrata prema pravilima Europske konvencije o zaštiti arheološke baštine. S obzirom na to da je skupni nalaz uz okolnosti zaplijene izravno ukazivao na nelegalno iskopavanje i otuđivanje arheoloških nalaza ili nezakonit promet kulturnim dobrima, a hrvatska strana ima osigurano čuvanje i izlaganje u zbirci muzejskih ustanova, talijanska je policija nakon završenog procesa predala vraćene kovanice veleposlaniku Mesiću, koji ih je danas predao na čuvanje Ministarstvu kulture i medija.
Hrvatsko vijeće za kulturna dobra i Hrvatsko muzejsko vijeće donijet će mišljenje o trajnoj pohrani u odgovarajućoj muzejskoj ustanovi.

Više informacija na poveznici.