Preskočite na glavni sadržaj

Potpredsjednik Vlade, ministar Bačić i ministrica Obuljen Koržinek obišli gradilišta Franjevačkog samostana na Kaptolu i kompleksa Zagrebačke katedrale i nadbiskupskog dvora

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima su obišli gradilišta Franjevačkog samostana na Kaptolu i kompleksa Zagrebačke katedrale i nadbiskupskog dvora na kojima su u tijeku radovi konstrukcijske obnove i sanacije.
vrijeme: 26.04.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

U Zagrebu se obnavlja 53 kulturna dobra u vlasništvu vjerskih zajednica s iznosom od gotovo 192 milijuna eura. U jednom od najopsežnijih projekata obnove konstrukcije, kompleksu crkve svetog Franje Asiškog s franjevačkim samostanom na Kaptolu, radovi se odvijaju u planiranim rokovima,  a od ugovorenog iznosa od 20.483.299,94 eura, realizirano je gotovo 75 % . Među ostalim radovima ojačanja i sanacije konstrukcije, završena je montaža drvene konstrukcije kape zvonika, na južnom i istočnom dijelu tavana postavljena je krovna konstrukcija koja je pokrivena OSB pločama, krovnom folijom te letvama i spremna je za postavu biber crijepa. Dovršena je i konzervacija i konstruktivno povezivanje kamenih elemenata svodnih rebara u istočnom dijelu crkve te montaža reljefa svetog Franje, kao i radovi ugradnje novog kamenog okvira oko reljefa na zabatu crkve.

Ministri su nakon Franjevačkog samostana posjetili i gradilište Katedrale Uznesenja Marijina, najopsežnijeg projekta obnove konstrukcije, na kojem radi tim stručnjaka predvođenih stručnjacima Građevinskog fakulteta koji su izradili potrebne elaborate temeljene na opsežnim istraživanjima, te niz parcijalnih projekata. U tijeku je provedba hitnih mjera zaštite, koja je uz izradu projektne dokumentacije financirana ugovorenim iznosom od 32.616.509,05 eura. Iznosom od 11.769.474,93 eura financira se izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite Nadbiskupskog dvora. Utvrđeno je da su radovi u tijeku i da će biti završeni u roku.
U obraćanju medijima, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da se samo na području Grada Zagreba, zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti za zagrebački potres, putem Ministarstva kulture i medija konstrukcijski obnavlja 125 zgrada, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna eura, što uključuje zgrade kulturne namjene, državne imovine i imovine jedinica lokalnih i regionalnih samouprava te vjerskih zajednica. Ministrica je k tome nadodala da su Zagrebačka katedrala, Nadbiskupski dvor i Franjevački samostan među najvećim pojedinačnim projektima te se očekuje da će iz Fonda solidarnosti samo ova tri projekta apsorbirati gotovo 65 milijuna eura. Naglasivši kako svjedočimo najsloženijim projektima obnove, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu, ministrica je posebno zahvalila projektantima, izvođačima, nadzornim inženjerima, kao i kolegama u Ministarstvu kulture i medija, Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Hrvatskom restauratorskom zavodu, zahvaljujući čijem brzom i sinkroniziranom djelovanju radovi uspješno napreduju te se danas možemo sigurno kretati prostorima pod obnovom. Zahvaljujući dodatnom financiranju koje će se osigurati nakon 30. lipnja, predviđa se da ćemo do kraja godine moći pristupiti Zagrebačkoj katedrali, zaključila je ministrica.

Ministar Bačić također je naglasio kako je riječ o zahtjevnim projektima obnove koji predstavljaju najvažnije primjere arhitektonske i graditeljske baštine hrvatskoga naroda, stoga će Republika Hrvatska pomoći u njihovoj daljnjoj obnovi. Ministar je rezimirao kako je za konstrukcijsku obnovu zgrada javne namjene i  prometne i komunalne infrastrukture na područjima zahvaćenim potresima u Zagrebu i Petrinji, iz Fonda solidarnosti osigurano 1 milijardu i 3 milijuna eura. „Do danas je potrošeno približno 773 milijuna eura, dok će se ostatak planiranih sredstava iskoristiti do zadanog roka, 30. lipnja“, istaknuo je ministar te nadodao da se dosadašnjim postupcima, kako u administrativnom, stručnom, projektantskom pa tako i u izvođačkom smislu, Hrvatska pokazala iznimno kapacitiranom državom koja je u vrlo kratkom roku uspjela konstrukcijski obnoviti svoje najvrjednije građevine koje predstavljaju arhitektonsku vizuru Zagreba, Banovine i cijele Hrvatske. Ministar je posebno naglasio kako tako zahtjevan posao nije imala niti jedna druga država koju je pogodio potres jačine i snage kao što su bili zagrebački i petrinjski potresi.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zahvalio je potpredsjedniku Vlade, ministrici i svim njihovim suradnicima i stručnjacima koji rade na obnovi oštećenih objekata, za koje je podsjetio da služe općem dobru, ne samo za molitvene nego i za kulturne svrhe.

Podsjećamo, putem Ministarstva kulture i medija u Gradu Zagrebu financira se i realizira 125 projekata iz omotnica za zagrebački i petrinjski potres u vrijednosti od 440.483.991,29 eura, od čega je 30 manjih projekata već završeno.

Galerija fotografija