Preskočite na glavni sadržaj

Potpisan ugovor o konstrukcijskoj obnovi dubrovačke palače Sponza

Predstavnici Zavoda za obnovu Dubrovnika potpisali su s izvođačima radova gotovo četiri milijuna kuna vrijedan ugovor o konstrukcijskoj obnovi palače Sponza koja je jedan od najreprezentativnijih objekata unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika, izvijestio je Grad Dubrovnik.
vrijeme: 27.07.2022. -
url: https://www.dubrovnik.hr/
Zavod za obnovu Dubrovnika koordinira i vodi čitav postupak obnove, a sredstva je osigurao Državni arhiv u Dubrovniku, temeljem ugovora s Ministarstvom kulture i medija. Prema Sporazumu o suradnji između Zavoda i Arhiva taj projekt je uvršten u Program obnove spomeničke cjeline Dubrovnika.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 4,7 milijuna kuna s PDV-om, a postupkom javne nabave radova kao ekonomski najpovoljnija izabrana je ponuda tvrtke Građevinar Quelin s cijenom od 3.988.325 kuna s PDV-om te s jednogodišnjim rokom završetka radova.

Ugovor o konstrukcijskoj obnovi palače te ugovor o stručnom i projektantskom nadzoru koji je sklopljen s tvrtkom Canosa inženjering potpisala je ravnateljica Zavoda Mihael Skurić, a tom činu nazočila je i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak.

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, zatim obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Palača Sponza jedan je od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca, oružani, kroz povijest obavljale su se mnoge javne funkcije, a danas čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

Izvor: HRT/Hina