Preskočite na glavni sadržaj

Potpisan Sporazum o suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara te dva protokola za zaštitu medijskih djelatnika

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever, potpisao je Sporazum o suradnji te dva prateća protokola: 'Protokol o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti' i 'Protokol o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća'.
vrijeme: 22.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Također, potpisivanju je prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika. 

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije:
  • poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,
  • da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i
  • da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji koji građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike. 
Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika: „Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela.“

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

„Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela“, pojasnio je ministar Božinović.

„Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova“, zaključio je ministar Božinović.

Izvor: MUP