Preskočite na glavni sadržaj

Potpisan sporazum o suradnji između Feničanske rute i Staze željeznog doba Podunavlja

Dana 25. siječnja 2022. godine dvije kulturne rute certificirane od strane Vijeća Europe 'Feničanska ruta' i 'Staza željeznog doba Podunavlja' potpisale su sporazum o suradnji, s ciljem promoviranja i širenja materijalne i nematerijalne kulturne baštine povezane s proizvodima, mjestima, tradicijama, civilizacijama na temelju europskih vrijednosti, priopćeno je iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.
vrijeme: 18.02.2022. -
url: http://www.amz.hr
Feničanska ruta i Staza željeznog doba Podunavlja zajedno će raditi na razvoju marketinških, studijskih i analitičkih aktivnosti; organizaciji događaja, izložbi, seminara, provoditi će aktivnosti obuke, sastanaka koji uključuju civilno društvo; promicat će razmjene između mladih ljudi iz svojih zemalja; surađivat će na međunarodnim projektima; organizirat će zajedničke komunikacijske akcije, promotivne kampanje, promotivna putovanja i drugo.

Teme dviju Ruta savršeno se isprepliću jer se bave suvremenim povijesnim razdobljima u različitim geografskim područjima. Obje rute podupiru zajedničke transnacionalne pristupe zaštiti, prezentaciji i istraživanju arheoloških krajolika i baštine. Kulture ovog povijesnog razdoblja (željeznog doba u Podunavlju i Mediterana) razmjenjivale su dobra, ideje, znanja i tehnologije, rješavale sukobe, migrirale i komunicirale s drugim kulturama izvan Europe, postajući dijelom većeg europskog kulturnog fenomena. Svijest da su se granice modernih država i današnje europsko jedinstvo pojavile nakon tisućljeća interakcija između drevnih civilizacija glavna je poruka koju žele prenijeti Feničanske ruta i Staza željeznog doba Podunavlja. Zbog toga ove dvije Rute rade na ideji pokretanja i razvoja zajedničkih inicijativa.

Više o kulturnim rutama potražite na poveznicama:
Staza željeznog doba Podunavlja
Feničanska ruta