Preskočite na glavni sadržaj

Potpisan Program suradnje u području kulture između Republike Hrvatske i Mađarske

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravi u službenom posjetu Budimpešti na poziv mađarskog ministra kulture i inovacija Jánosa Csáka s kojim je potpisala Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i inovacija Mađarske.
vrijeme: 20.11.2023. -
mjesto: Budimpešta
url: https://min-kulture.gov.hr/

Tijekom službenog posjeta u Budimpešti održan je sastanak ministara na kojem su razgovarali o novim zajedničkim projektima, suradnji dviju zemalja u okviru europskih poslova te aktivnostima koje obje države podržavaju kako bi se ostvarili ciljevi suradnje određeni Sporazumom između Republike Hrvatske i  Mađarske o zaštiti hrvatske manjine u Republici Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj. Ministri su se osvrnuli i na rad Mađarskog kulturnog centra Zagreb - Instituta Liszt koji djeluje u Zagrebu od 2014. godine i razvija suradnju s mnogim umjetničkim i znanstvenim partnerima u Hrvatskoj te mnogim programima približava mađarsku kulturu hrvatskoj publici. Nakon bilateralnog sastanka ministrica Obuljen Koržinek i ministar Csák potpisali su sveobuhvatan i sadržajan Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i inovacija Mađarske za razdoblje 2023.-2026. kojim se detaljno uređuju suradnje u svim područjima kulture i umjetnosti te koprodukcije i razmjene projekata.

Podsjećajući na međusobnu solidarnost i pomoć u teškim vremenima, ministrica Obuljen Koržinek je nakon potpisivanja sporazuma izrazila zadovoljstvo, što su Mađarska i Hrvatska svoje prijateljstvo učvrstile tim temeljnim ugovorom za suradnju u području kulture i umjetnosti, od izvedbenih umjetnosti i glazbe do vizualnih umjetnosti i kulturne baštine. „Posebnu pozornost posvećujemo programima koji potiču aktivnosti naših manjina, hrvatske u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj“, istaknula je ministrica izrazivši uvjerenje kako će potpisani program mnogim umjetnicima dati poticaj i novo nadahnuće za buduću suradnju.

Uoči sastanka ministrica Obuljen Koržinek sa suradnicima posjetila je Hrvatsku osnovnu školu i gimnaziju u Budimpešti koja ove godine obilježava 30. godišnjicu svog djelovanja te priprema aktivnosti u okviru Tjedna hrvatske kulture. Boravak ministrice u Budimpešti završen je razgledavanjem izložbe glasovitog francuskog majstora impresionizma, Pierre Augustea Renoira u Muzeju lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Podsjećamo, suradnja Hrvatske i Mađarske je vrlo dinamična zahvaljujući zajedničkim projektima hrvatskih i mađarskih ustanova u kulturi, udruženja i umjetnika te je u posljednjih nekoliko godina realizirano nekoliko važnih izložbenih projekata. Posebno izdvajamo izložbu velikana hrvatske moderne umjetnosti Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u izložbenom prostoru Várkert Bázara u Budimpešti 2020. godine te izložbu „Ars et virtus. Hrvatska - Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“, koja je istražila i prezentirala stoljetne povijesne, kulturne, umjetničke i mnoge druge veze Zagreba i Budimpešte. Izložba je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske predstavljena 2020. u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, a krajem 2021. godine i mađarskoj publici u prostorima Mađarskoga nacionalnog muzeja.

Galerija fotografija