Preskočite na glavni sadržaj

Poslijepotresna obnova kulturne baštine u središtu 5. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti

U Galeriji Klovićevi dvori započeo je 5. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti čija će središnja tema biti obnova graditeljske baštine nakon potresa i preispitivanje dosadašnjih teorijskih postavki njezine zaštite, a potom i novi doprinosi, otkrića te studije i istraživanja u području povijesti umjetnosti.
vrijeme: 10.11.2022. - 12.11.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Otvarajući kongres, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je svim povjesničarkama i povjesničarima umjetnosti, arhitektima, povjesničarima, arheolozima, etnolozima i svima koji istražuju, vrednuju i čuvaju našu kulturnu baštinu i koji djelujući kao muzealci, konzervatori, kustosi, znanstvenici, profesori, nastavnici ili likovni kritičari, svatko sa svojim doprinosom čine važan dio tkanja naše kulture.
 
Osvrćući se na obnovu kulturne baštine kao glavnu temu kongresa koja kao aktualna i iznimno važna tema povezuje doprinose znanstvene zajednice povjesničara umjetnosti s vrlo konkretnom zadatkom obnove u potresima stradale kulturne baštine, ministrica je najavila izradu konzervatorskih podloga kao jedne od najvažnijih investicija Ministarstva za koje je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano 100 milijuna kuna. Pozvala je povjesničare umjetnosti da se pridruže timovima koji će izrađivati konzervatorske podloge koje će biti javno dostupne kroz digitalnu platformu Geoportal kulturnih dobara. Istaknula je da će ovaj projekt doprinijeti bržoj dostupnosti, transparentnosti i ujednačenosti postupanja u procesima ishođenja dozvola u zaštićenim povijesnim cjelinama, ali i unaprijediti upravljanje prostorom, kao i samu konzervatorsku struku.
 
Kao jedan od prioriteta Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija ministrica je istaknula temu upravljanja rizicima i potrebu integriranja procjene i ublažavanja rizika u sustav zaštite spomenika kao i osnaživanje međuresorne suradnje. Ministrica je podsjetila na nedavni međunarodni simpozij koji je trogirski Konzervatorski odjel održao na temu smanjivanja rizika od požara. „Svjesni smo da bez rješavanja suvremenih izazova, bez iskoraka u osuvremenjivanju struke, zaštita i očuvanje kulturnopovijesnih cjelina postaje ne samo neodrživa, nego i nemoguća“; zaključila je ministrica. 
 
Okupljenima su se obratili izaslanica ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i predsjednica Upravnog vijeća Instituta za povijest umjetnosti Tamara Jurkić Sviben, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Lana Križaj, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić te ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat Levaj.
 
Na trodnevnom kongresu sudjelovat će predstavnici Ministarstva kulture i medija, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, glavni konzervator Davor Trupković, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić, konzervatori Vesna Pascuttini-Juraga i Ivana Peškan iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu, Ivo Glavaš iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku, Ines Ambruš iz Konzervatorskog odjela u Rijeci te Sandi Bulimbašić iz Konzervatorskog odjela u Splitu.
 
Ulaz na predavanja koja će se održavati do 12. studenog slobodan je za svu zainteresiranu javnost.
Više: https://www.ipu.hr/