Preskočite na glavni sadržaj

Popratni program uz izložbu Hane Miletić u MMSU-u

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u posljednjem tjednu izložbe Hane Miletić "Komadi" priprema niz događanja kojima će se tematizirati glavni elementi izložbe: tkanje, ženski rad, posebice rad u tekstilnoj industriji, principi solidarnosti, modna industrija i njena socijalna i ekološka održivost te principi recikliranja i ponovne uporabe. 
vrijeme: 28.09.2022. - 29.09.2022.
mjesto: Rijeka
url: https://mmsu.hr/
Događanja kroz koja će se razne publike, od djece do stručnih publika, imati priliku susresti s ovim temama radionica je tkanja za djecu i roditelje, zatim posebno vodstvo izložbom umjetnice Hane Miletić, izlaganje Valerie Graziano o vezi feminističke teorije i prakse popravljanja, filmski program, video predavanje Chiare Bonfiglioli, autorice knjige "Women and Industry in the Balkans" te moderirani razgovor na temu mode i tekstilne industrije s Tončijem Vladislavićem iz Centra za istraživanje mode i odijevanja i Ivanom Čuljak, u kojem će sudjelovati i Hana Miletić, a moderirat će ga Jelena Androić.

MMSU posebno poziva na događanja u srijedu i četvrtak: u srijedu, 28. rujna, u 18 sati na posljednje vodstvo izložbom "Komadi" s umjetnicom, prije zatvaranja izložbe, 2. listopada. Uz vodstvo, uvodno će kratko predavanje o vezi feminističke teorije i ideje, i prakse popravaka i popravljanja, održati Valeria Graziano, teoretičarka i organizatorica u kulturi te istraživačica Centra za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry. 

Istog dana u 19.30 počinje i filmski program, s dva naslova: "Od 3 do 22", dokumentarni film Kreše Golika iz 1966. i "Do konca", eksperimentalni film Neli Ružić. 

U četvrtak, 29. rujna, program će početi u 18 sati, video predavanjem Chiare Bonfiglioli, autorice knjige "Women and Industry in the Balkans: The Rise and Fall of the Yugoslav Textile Sector" (I.B. Tauris/Bloomsbury, 2019.). 

Posljednje događanje, u četvrtak u 18.30, bit će moderirani razgovor s Hanom Miletić, Tončijem Vladislavićem i Ivanom Čuljak na temu mode i tekstilne industrije, pri čemu će se poseban osvrt dati na  teme održivosti, recikliranja te proizvodnje i ženskog rada. 

Popratni program edukacije i medijacije uz izložbu Hane Miletić "Komadi" ostvaren je u okviru projekata Nulti sat i Film u muzeju. Programsku koncepciju osmislile su Branka Benčić, Kora Girin i Ivana Lučić iz MMSU-a. Program su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i HAVC Hrvatski audiovizualni centar.

Opširnije