Preskočite na glavni sadržaj

Polygon - Biti kadar - minimalistički festival namijenjen oprašivačima

Polygon centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi i program Regrutni centar za umjetnike – Lika najavljuju pilot festival minimalističkog karaktera posvećen oprašivačima - Biti kadar, koji će se održati od 28. do 31. srpnja na različitim lokalitetima Krbavskog polja i okolnih sela Općine Udbina.
vrijeme: 28.07.2022. - 31.07.2022.
url: https://www.facebook.com/polygon.hr
Polygon – Centar za istraživanja i razvoj projekata u kulturi otpočinje novi pilot program koji će se odvijati na različitim ruralnim lokalitetima Like fokusirajući se na ključna pitanja suodnosa prirode i društva, s naglaskom na oprašivače kao ne-ljudsku zajednicu.
Polygon regrutni centri postoje dugi niz godina i djeluju u različitim ruralnim krajevima Hrvatske te u međunarodnom kontekstu kroz međunarodnu platformu A.R.E.A. – Arts in Rural European Areas. Programi se temelje na suvremenim umjetničkim i kulturnim praksama. Tim slijedom Regrutni centar za umjetnike – Lika zamišljen je kao umjetničko-istraživačka platforma inovativno-eksperimentalnog karaktera i odvija se kroz nekoliko programskih linija koje će za posjetitelje biti predstavljene kroz pilot festival BITI KADAR – priredba minimalističkog karaktera koja se u razdoblju od 28. do 31. srpnja odvija na različitim lokalitetima Krbavskog polja i okolnih sela Općine Udbina, i to kroz različite umjetničke medije, arhitekturu, izvedbene umjetnosti, svjetlosne instalacije, filmove i kazivanje priča. U sklopu programa odvija se i Egzotično kino za kukce u kojem se prikazuju dokumentarni filmovi kao dio KineDok europske mreže kina na egzotičnim lokalitetima;
Kako je riječ o ne-ljudskim zajednicama lokaliteti događanja najavljivati će se kroz geografske koordinate.
Informacije o programu pratite na FB Polygon profilu: https://www.facebook.com/polygon.hr ili nam uputite e-mail na info@polygon.hr.

Ovogodišnji pilot program Biti kadar donosi izložbu i priču Akiko Sato (JP) „Posadili smo snove“ koja nam je u sklopu svoje umjetničke rezidencije prenjela znanje i iskustvo oprašivanja snova. U priču su utkana ne tako lijepa iskustva Japana iz pandemijskog razdoblja uslijed čega je povećan broj samoubojstava. Akiko je radeći u tehnici cijanotipije, izradila nekoliko objekata za sađenje snova.
Igor Grubić predstavlja se radom Bez naziva (Praxis) koji realiziramo u suradnji s udrugom siva) (zona. Projekt Bez naziva (Praxis)  dio je radionice/simpozija Briga za baštinu 20. stoljeća kojeg kurira Darko Fritz, a koji se održava u sklopu europskog projekta Who Cares? i izložbe Međunarodni susreti umjetnika u Veloj Luci 1968.- 1972.,. Ovaj umjetnički rad izveden je u formi plakata, tipografske slike koja sadrži tekst na engleskom: "The criticism of all that exists starts with self-criticism" ("Kritika svega što postoji počinje samokritikom"). Više informacija: http://sivazona.hr/events/grubic-praxis
Gordana Galović predstavlja Načela biofilskog dizajna, dizajna koji u arhitekturu i urbanizam uvodi elemente prirode. Ovim predavanjem otpočinje i izvedba prve KOLONIJE koja predstavlja arhitekturu za oprašivače te uključuje niz aktivnosti kroz koje se razvijaju modeli suživota s prirodom, ali i pokreće kampanja za zaštitu najugroženijih vrsta oprašivača i njihovih staništa.
U prvoj Koloniji u gostima su Jason Mulhausen (USA) izvest će umjetničku svjetlosnu instalaciju za noćne oprašivače, dok će Branka Cvjetičanin izvesti dnevnu svjetlosnu instalaciju za dnevne oprašivače.
Akademska slikarica Melita Sorola, 29. i 30. srpnja održati će radionicu Zapisi o prirodi / Nature Journaling – lutanje i bilježenje osobnih dnevničkih zapisa o prirodi. Po završetku radionice prezentirati će se radovi sudionika koji će biti odaslani kao pozdravi iz Like Japanskom Nature Journaling udruženju.
Polygon kao dio europske mreže KineDok pokreće i Egzotično kino za kukce te donosi dokumentarne filmske uspješnice: Drvo / Wood, Režija: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger, Rumunjska i film Žica / The Wire, Režija: Tiha K. Gudac, Hrvatska.
Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. U prilogu raspored programa po danima i kratke biografije sudionika.

Događanja će biti popraćena i on-line na FB Polygon profilu: https://www.facebook.com/polygon.hr.