Preskočite na glavni sadržaj

Pokrenuta e-publikacija Baleti.hr

Pokrenuta e-publikacija Baleti.hr
U Foyeru HNK u Zagrebu u petak, 3. lipnja, predstavljena je nova elektronička publikacija u potpunosti posvećena baletnoj umjetnosti - Baleti.hr.
Predstavili su je Zlatko Vidačković, glavni urednik grupe www.kulisa.eu, Maja Đurinović, urednica Baleti.hr i Mihaela Devald, članica uredništva Baleti.hr.
 
Kako je istaknuto na promociji, Baleti.hr objavljuju izvorne autorske tekstove – kritičke osvrte na predstave iz područja baleta, komentare, eseje, portrete i sjećanja. Tu su i intervjui s uglednim hrvatskim i gostujućim baletnim umjetnicima, kao i stručne recenzije knjiga, časopisa i video zapisa iz područja baleta. Posebnu pažnju posvećuju i festivalima, natjecanjima i gostovanjima. Istaknuto mjesto ima i rubrika Leksikon hrvatskog baleta, te tekstovi iz povijesti hrvatskog i svjetskog baleta, koji naglašavaju edukativnu ulogu Baleti.hr.
 
Baleti.hr nastali su na temeljima baletnih tekstova s Plesnascena.hr koja je počela objavljivati u okviru grupe Kulisa.eu 2008. godine. Tražilica i navigacija po rubrikama omogućuju brz pristup u preglednu i pristupačnu bazu kritika svih relevantnih predstava iz područja baleta u Republici Hrvatskoj od 2008. do danas.
 
Grupu Kulisa.eu je utemeljila skupina umjetničkih kritičara (plesnih, glazbenih, kazališnih i filmskih) okupljenih u udrugu Kulturni klub s ciljem stvaranja izdanja koja će temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije pridonijeti praćenju i kritičkoj valorizaciji plesne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti u Hrvatskoj. Promotori su istaknuli da upravo elektroničke publikacije svojim neograničenim prostorom za tekstove i fotografije, sveopćom dostupnošću za sve korisnike interneta, svakodnevnom ažurnošću i jedinstvenom umreženom strukturom mogu najbolje odgovoriti potrebama današnjih ljubitelja izvedbenih umjetnosti.