Preskočite na glavni sadržaj

Pokrenuta digitalna platforma 'Jezikomat'

Pokrenuta digitalna platforma 'Jezikomat'
Hrvatski jezikoslovac izv. prof. dr. sc. Marko Alerić pokrenuo je Jezikomat, digitalnu platformu koja građane potiče na unaprjeđenje vještina vezanih uz služenje hrvatskim jezikom. Svi koji žele znati što je u jeziku pravilno, a što nije, mogu pratiti Jezikomat na Instagramu i YouTubeu.
Pratitelje Jezikomata početkom svakoga tjedna očekuju novi savjeti jezikoslovca izv. prof. dr. sc. Marka Alerića, a pratitelji na društvenim mrežama mogu komentirati jezične pogreške te postavljati pitanja...

„Htio sam omogućiti svima koji to žele, da na jednostavan način trajno napreduju u vještinama govorenja i pisanja. Posve sam svjestan toga da smo nakon završetka osnovnog i srednjeg školovanja u jezičnom napredovanju najčešće prepušteni sami sebi. Rijetko imamo priliku saznati u čemu griješimo, a u normativnim priručnicima nije se uvijek lako snaći, tj. pronaći odgovor na pitanja koja nas muče. Jezikomat je način da gramatika i pravopis postanu zanimljivi i lako dostupni“, kazao je izv. prof. dr. sc. Marko Alerić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ponedjeljkom se na YouTube kanalu Jezikomata objavljuje snimka kojom se najčešće upozorava na neku čestu jezičnu pogrešku. Pratitelje Jezikomata na Instagramu utorkom očekuje mali jezični kviz.