Preskočite na glavni sadržaj

Pokreće se energetska obnova Guvernerove palače u Rijeci

Odobreno je 3,5 milijuna eura bespovratnog iznosa za energetsku obnovu Guvernerove palače u Rijeci te se pokreće projekt obnove, rekao je u srijedu primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
vrijeme: 19.07.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://ppmhp.hr/o-palaci/
Župan Komadina je na konferenciji za novinare u perivoju Guvernerove palače, sjedištu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja istaknuo da je ovaj prostor prevrijedan da se ne bi uredio na najbolji mogući način. "Obećali smo ovaj reprezentativan prostor urediti tako da bude na ponos i diku građana Rijeke i Primorsko-goranske županije", naglasio je. 
Rekao je da je PGŽ i do sad ulagala u Guvernerovu palaču i njezin perivoj. Uz odobreni novac, PGŽ mora osigurati još oko milijun eura kako bi se mogla obaviti obnova. U rebalansu proračuna za 2023. nastojat ćemo osigurati barem pola tog iznosa, a u sljedećem godišnjem proračunu ostalih pola milijuna, rekao je. Komadina je istaknuo da je ukupni trošak obnove Guvernerove palače oko 20 milijuna eura. 
Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tamara Mataija rekla je da se obnova palače priprema dugi niz godina, a prije desetak godina počela se pripremati projekta dokumentacija. Odlučeno je da se obavlja fazno, dodala je.

Energetska obnova donijet će ogromne promjene, zamijenit će se sustav hlađenja i grijanja, odbaciti lož ulje kao gorivo i time će se smanjiti emisija ugljičnog dioksida, obnavlja se unutarnja stolarija, ugrađuje dizalo za posjetitelje te protupožarni sustav i termoizolacija, rekla je ravnateljica.
S obzirom na to da se moraju podizati svi podovi zbog ugradnje instalacija, svi izlošci, fundus i uredi muzeja morat će se preseliti. Radovi bi trebali početi početkom 2025. godine i trajat će 14 mjeseci.
Projektom predviđena ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije za grijanje i hlađenje je 72 posto.

Ovom prigodom predstavljen je završetak sanacije zapadne fontane u perivoju palače. Utrošeno je 127 tisuća eura, od čega je PGŽ uložila 100 tisuća eura, Ministarstvo kulture i medija 13 tisuća, Grad Rijeka 10 tisuća ura, a ostatak je financiran iz vlastitih izvora muzeja. U tijeku je priprema dokumentacije za obnovu zapadne fontane.

Guvernerova palača izgrađena je u vrijeme guvernera grofa Lajosa Batthyanyja, po projektu mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna, a dovršena je 1896. Građena je za reprezentativne potrebe guvernera, u njoj je bio stambeni prostor za guvernera i njegovu obitelj. Godine 1938. obnovljena je palača, a godinu poslije i perivoj. Guvernerova palača je historicističko zdanje i zaštićeni spomenik kulture.

Izvor: Hina