Preskočite na glavni sadržaj

Počinju adventski programi diljem Hrvatske

Nakon dvije pandemijske godine, popularni adventski programi vraćaju se u punom sjaju, a diljem Hrvatske održat će se brojne zabavne manifestacije koje počinju 26. studenog paljenjem prve adventske svijeće.
vrijeme: 26.11.2022. - 06.01.2023.


Izdvajamo programe u većim hrvatskim gradovima.
 
Zagreb
 
Manifestacija Advent Zagreb ove će se godine održati od 26. studenog do 7. siječnja. Otvaranje je predviđeno u subotu, 26. studenog kada će se upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 17 sati. U 18 sati će uslijediti otvorenje gornjogradskih lokacija, u 19 sati se otvara Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, a u 19,50 sati će se upaliti lampice na Zrinjevcu.
 
Advent će se i ove godine održati na 20-ak lokacija Gornjeg i Donjeg grada, vraća se i klizalište na Tomislavcu, ali s manje zauzimanja zelene površine, a tu su i tri potpuno nove lokacije - Trg dr. Franje Tuđmana s ugostiteljskom ponudom te Park Grič i Stara Vlaška.
 
Advent se održava u organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera.

Izvor: Hina
 
Split
 
Štorije o' Adventa trajat će sve do 6. siječnja 2023. godine. Građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja.

Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju.

Štorije o' Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu. Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal. Početak manifestacije "Štorije o' Adventa" obilježit će se paljenjem 1. adventske svijeće u Đardinu u subotu, 26. studenog 2022. u 18.00 sati.

 
Rijeka
 

Na ovogodišnjem programu Adventa u Rijeci više je od 100 programa, a sve počinje ove subote paljenjem prve adventske svijeće na Koblerovom trgu.  Na Trsatskoj gradini upalit će se prigodna rasvjeta s više od 12 kilometara lampica. Radi uštede električne energije, dosadašnje lampice zamijenjene su novima, hladno bijele boje, koje troše od 20 do 30 posto manje električne energije.
 
I ove godine Korzom će voziti vlakić Djeda Mraza. Rijeka Advent će trajati od 26. studenoga do 8. siječnja. Također, na Gatu Karoline riječke postavit će se klizalište Morska pahuljica koje će biti otvoreno od 25. studenog do 15. siječnja.
 
Izvor: Hina
 
 
Osijek
 
Na Dan grada Osijeka, 2. prosinca, započinje Advent u Osijeku (02.-30.12.2022.) koji se vraća na svoju čarobnu lokaciju u baroknu jezgru Tvrđu. Grad na Dravi proslavit će svoj rođendan paljenjem više od 15 kilometara blagdanske rasvjete, najviše dosad!
 
Uz glazbeni program koji donosi tridesetak imena, ove je godine poseban naglasak stavljen na programe za najmlađe i najmilije - djecu i obitelji. Glazbeni program donosi tridesetak imena na veliku pozornicu u Tvrđi, među kojima se ističu Soulfingersi, A strana, Neno Belan i klapa Rišpet, a koje će upotpuniti i niz manjih glazbenih sadržaja s lokalnim uličnim glazbenicima.
 
Gotovo svakodnevno bit će po jedan kazališno književni program za djecu i obitelji, bajke koje će se odvijati u posebnoj kupoli, a očekuju nas i ulične predstave koje će posjetitelji moći pogledati na Trgu svetog Trojstva, kao i dječje kino koje će prikazivati božićne filmove. Jedno od velikih veselja biti će i veliki poštanski ured Djeda Mraza te inspekcija čizmica za blagdan sv. Nikole.