Preskočite na glavni sadržaj

Počinje 'Slavic Soundwalking' - inovativni književni projekt

Projekt 'Slavic Soundwalking' promovirat će južnoslavensku književnost putem interaktivne mobilne aplikacije aktivirane na javnim površinama Zagreba, Beograda i Ljubljane. Projekt sufinancira Europska unija u okviru programa Kreativna Europa, a provodi ga konzorcij partnera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Nositelj projekta je Kulturno informativni centar (KIC) iz Zagreba.
vrijeme: 07.03.2023. -
url: https://www.kic.hr/
Putem mobilne aplikacije korisnici će slušati niz kratkih priča autora iz Hrvatske, Srbije i Slovenije ekskluzivno napisanih za ovaj projekt kako bi zajednički gradili memoriju vremena u kojem su nastale.

Nositelj projekta Slavic Soundwalking je Kulturno informativni centar (KIC) iz Zagreba, a okupljeni partneri su  YELO – organizacija za interdisciplinarni umjetnički proces iz Zagreba, Heartefact fondacija iz Beograda, Kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, uz sudjelovanje  pridruženog partnera - Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih.
 
Cilj ovog digitalnog projekta je doprinijeti transnacionalnoj cirkulaciji književnog sadržaja potičući kulturni dijalog kroz suvremeno književno stvaralaštvo Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Promičući književni sadržaj jednostavnim aktiviranjem mobilne aplikacije Slavic Soundwalking u javnom prostoru doprinosi se digitalizaciji književnog stvaralaštva, popularizaciji slavenskih jezika, održivosti i društvenoj uključivosti te daljnjem razvoju inkluziviteta za sve one koji imaju prepreke u konzumaciji kulturnog sadržaja. U tom cilju književni sadržaji bit će prevedeni na znakovni jezik, a mobilna aplikacija prilagođena slijepima i slabovidnima. Također, književni sadržaj interpretiran na engleski jezik bit će zanimljiv i turistima.
 
Tijekom provedbe projekta, a u sklopu pokretanja mobilne aplikacije, partneri će u svojim glavnim gradovima 2024. godine realizirati različite projektne aktivnosti; otvorene radionice, tribine, predavanja i soundwalking - zvučne šetnje sa ciljanom publikom.
 
Ovaj sadržaj ostvaren je uz financijsku potporu Europske komisije i izražava isključivo stajalište autora i partnera te se Komisija ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njemu nalaze.