Preskočite na glavni sadržaj

Počinje peti DA2- Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival

Petu godinu zaredom DA2 festival zagrebačkoj publici, ali i online predstavit će selekciju dugometražnih dokumentarnih filmova iz recentne svjetske produkcije koji nam približavaju profesionalno djelovanje, ali i privatne živote najznačajnijih stvaratelja iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti.
vrijeme: 25.10.2023. - 28.10.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.paripikule.com/

Od 25. do 28. listopada u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru, i online za publiku diljem Hrvatske, održat će se projekcije 7 uzbudljivih, poučnih, zanimljivih, ali i dirljivih filmskih naslova, od kojih čak 6 bilježi svoje hrvatske premijere.

Festival otvara film “Gian Paolo Barbieri: čovjek i ljepota”, redatelja Emiliana Scatarzija, koji prati profesionalno djelovanje jednog od najboljih modnih fotografa svih vremena. Na projekciji, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu gledateljima će se pridružiti i sam redatelj, također fotograf čija su umjetnička istraživanja bila izložena na brojnim izložbama u Italiji i svijetu. Tijekom preostala tri festivalska dana u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru i online moći ćemo pogledati i stilizirani, hibridni dokumentarac “Arhitekt brutalne poezije”, redatelja i scenarista Ladislava Kaboša, “Zidovi govore”, kao In memoriam hvaljenom redatelju Carlosu Sauri, “Leteći pred jatom - Karl Schwanzer I arhitektova poema” portret slavnog austrijskog arhitekta u režiji Maxa Grubera, “Najbolji na svijetu ”, provokativni film Hansa Christiana Posta koji nam otkriva drugo lice Kopenhagena i film redatelja Mártona Orosza o Györgyju Kepesu, oblikovatelju modernizma, i vizionaru čiji su koncepti “međurazmišljanja” postali temelji programa koji je definirao estetsku moć ekološke svijesti. Film “Annie Lennox, od Eurythmicsa do aktivizma, putovanje pop ikone”, redateljice Lucie Cariès koji će zatvoriti peti DA2 Film Festival, podsjetit će nas na profesionalne uspjehe slavne škotske pjevačice, ali i dati uvid u emocionalni svijet žene koja je po mnogočemu bila ispred svog vremena.
 
Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala su filmska, kazališna i televizijska glumica Judita Franković Brdar, Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač online magazina Vizkultura i dio fotografskog dvojca Bosnić+Dorotić i talijanska kritičarka umjetnosti i kustosica Adriana Rispoli.
 
Kao i svake godine, uz filmski program i predavanja, renomirani stručnjaci iz regije i svijeta gostuju i u online razgovorima Šta DA? u kojoj se na vrlo nepretenciozan, a često i duhovit način predstavljaju filmovi, upoznaju svjetski kreativci i njihova djela.  Razgovore “Šta DA?” vode urednice i novinarke Ivana Antunović Jović i Vlatka Kolarović, a kao gosti ove nas godine očekuju Zsuzsanna Szeged-Varga, interdisciplinarna vizualna umjetnica koja koristi tekst, slikarstvo, fotografiju, video i nove tehnologije kako bi istražila različite načine promatranja sebe i našeg mjesta u svijetu, Slaven LUNAR Kosanović, zagrebački umjetnik poznat kao jedan od pokretača hrvatske graffiti scene kojeg je 2021. godine Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske imenovao Kreativnim ambasadorom kulture, Jana Horvat, arhitektica, doktorandica i asistentica na Katedri za arhitektonsko projektiranje Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, arhitekt Svebor Andrijević nominiran za brojne prestižne arhitektonske nagrade i dobitnik Medalje za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata i Dinka Pavelić arhitektica i urbanistica koja predaje stručne predmete na Odjelu unutrašnje arhitekture u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn u Zagrebu.
 
Jedna od hrvatskih najpoznatijih fotografkinja Mare Milin ekskluzivno će na DA2 Film Festivalu u Institutu Liszt - Mađarskog kulturnog centra izložiti triptih fotografija u velikom formatu pod nazivom “Putovanje u zlatno”.
 



Ulaznice za projekcije u Institutu Liszt - Mađarskom kulturnom centru potražite na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima. Ulaznice za online projekcije od 26. listopada - 6. studenog potražite na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.
 
Više informacija o festivalu možete naći na www.da2filmfestival.com i društvenim mrežama festivala.