Preskočite na glavni sadržaj

Počinje Dječji tjedan 2023. u Zaboku

Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva 'Naša djeca' (DND). Ove godine Dječji tjedan započinje u ponedjeljak, 2. listopada, kada se obilježava Međunarodni dan djeteta te traje do nedjelje 8. listopada.
vrijeme: 02.10.2023. - 08.10.2023.
mjesto: Zabok
url: https://www.facebook.com/dnd.zabok

Društvo „Naša djeca“ Zabok svake godine tradicionalno započinje Dječji tjedan igrama za djecu na Trgu K.Š. Đalskog u Zaboku te će se i ove godine igre organizirati u ponedjeljak 2. listopada s početkom u 10 sati. Igrama će prisustvovati djeca iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog Zabok. Svečano otvorenje Dječjeg tjedna u Zaboku održat će se pod okriljem Krapinsko-zagorske županije koja ponosno nosi status Županija – prijatelj djece te Grada Zaboka – prijatelja djece, a započet će u 11 sati uz nastup dječjeg zbora DND-a Zabok „Zabočki mališani“.
 
Cijeli tjedan za djecu će se organizirati različiti sadržaji pa će tako djeca u utorak moći grafitirati i oslikavati zidove s poznatim street art umjetnikom Tihomirom Krklecom Afrikom. U srijedu će volonterke DND-a posjetiti djecu na Odjelu za pedijatriju u bolnici dok je četvrtak rezerviran za STEM radionicu s obzirom na to da je naglasak aktivnosti u Dječjem tjednu ove godine razvijanje vještina u području STEM-a. U petak će likovna umjetnica Bruna Jakupović djeci približiti likovne tehnike u kojima će djeca zajednički stvarati likovna djela. U Dječjem tjednu započinju uobičajeni programi DND-a Zabok poput igraonice „Kutić slikovnica“ te radionica o dječjim pravima u sklopu programa Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.
 
Dječji tjedan nastavlja se donacijskom kampanjom za izgradnju PIK  PAK kuće pod nazivom „ROKAMO ZA PIK PAK“ pa u petak 6.10. u 17 sati ROKAMO S MILE KEKINOM u dvorišću kod Polanovića u sklopu našeg programa Čitaj mi!, a Mile će predstaviti svoju slikovnicu „Mala“.
 
POČINJE I 12. KIKI FESTIVAL!
 
U sklopu Dječjeg tjedna započinje i program 12. KIKI festivala – međunarodnog festivala dječjeg filma koji će se u Zaboku održati 4. i 5. listopada. Kao i do sada, Međunarodni festival dječjeg filma ponovo donosi iznimno kvalitetan program filmova za djecu i mlade.
 
U glavnom, natjecateljskom programu ove će godine biti prikazano 25 kratkometražnih filmova iz 22 države, a o pobjedniku festivala, kojem se uz novčanu nagradu dodjeljuje i trofej, odlučit će dječji žiri sastavljen od članova do 15 godina starosti.
 
Zbog lepeze tehnika i filmskih izražajnih sredstava, djeca različitih godišta u istim filmovima mogu prepoznati drugačije teme, za što je zaslužna sadržajna slojevitost, pa su tako filmovi na individualan način zanimljivi i najmlađima i najstarijima.