Preskočite na glavni sadržaj

Početak obnove u potresu stradale Palače Prister HAZU

U utorak, 16. kolovoza svečano se otvara gradilište i započinje obnova Palače Prister u Zagrebu stradale u potresu. Obnova palače Prister vrlo je zahtjevan i opsežan projekt, a cjelovita obnova planira se do kraja 2026. godine, priopćeno je iz HAZU-a.
vrijeme: 16.08.2022. -
mjesto: Zagreb
Palača Prister prva je od ukupno 8 nekretnina i 7 zbirki pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj, s obzirom na to da su ostvareni svi uvjeti, a zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. godine.
Palača Prister bila je do potresa sjedište nekih od najstarijih znanstvenoistraživačkih jedinica Hrvatske akademije.
U prostoru palače nalazio se  Arhiv HAZU čija arhivska građa, podijeljena u tri zbirke – Središnja zbirka, Orijentalna zbirka i Razne zbirke, datira od 11. do 20. stoljeća i značajna je za istraživanje kulturne, političke i gospodarske povijesti Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe.
Palača Prister je upisana u Registar kulturnih dobara RH na Listi zaštićenih kulturnih dobara. Obnova palače Prister vrlo je zahtjevan i opsežan projekt, a cjelovita obnova planira se do kraja 2026. godine.
Opširnije