Preskočite na glavni sadržaj

Počela obnova u potresu stradalog kompleksa Gliptoteke

Na kompleksu Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu su počeli radovi obnove nakon potresa 2020., ukupne vrijednosti 147 milijuna kuna, a planirani dovršetak cjelovite obnove je do kraja 2026. godine.
vrijeme: 08.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://gliptoteka.hazu.hr/

Glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar rekao je na otvorenju gradilišta u Medvedgradskoj 2 da je kompleks Gliptoteke HAZU treća od ukupno osam nekretnina i sedam zbirki pokretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj, s obzirom na to da su ostvareni svi uvjeti, započinju radovi konstrukcijske obnove.
Akademija je s Ministarstvom kulture i medija sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za Izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite kompleksa zgrada Gliptoteke HAZU koji se financira iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 147 milijuna kuna.
Konstrukcijska obnova trebala bi biti završena u kasno proljeće. Planiranom cjelovitom obnovom predviđa se sanacija štete od potresa, ojačanje konstrukcije na nivo potresne otpornosti u skladu s važećom regulativom i prilagodba građevine suvremenim uvjetima korištenja uz očuvanje svojstava kulturnog dobra.
"Vjerujem da će nakon cjelovite obnove Gliptoteka biti jedna vrhunska ustanova u kulturi koja će biti dostupna i građanima i ljubiteljima kulture i umjetnosti u Hrvatskoj i cijelom svijetu", poručio je Vretenar.
Institut za povijest umjetnosti izradio je konzervatorski elaborat. U rujnu 2021. HAZU je potpisao Ugovor o izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu kompleksa zgrada Gliptoteka HAZU s arhitektonskim uredom PROARH mateković d.o.o. u iznosu od 2,4 milijuna kuna, čiji je glavni projektant Davor Mateković.
U studenom 2022. HAZU je sklopio ugovor s tvrtkom MKD Građevinar d.o.o. za konstrukcijsku obnovu kompleksa Gliptoteke, a vrijednost radova konstrukcijske obnove iznosi 86,4 milijuna kuna (s PDV-om).
Glavni projektant Davor Mateković kazao je da će projektom cjelovite obnove povezati četiri muzejske zgrade u jedinstvenu cjelinu s novim ulazima. Osim muzeja tu će biti smješteni depoi, galerije, uredi za zaposlenike te mali gift shop.
Cijeli su projekt, ističe, radili u skladu sa strogim propisima konzervatora s obzirom na to da je riječ o značajnim zgradama koji su kroz povijest Zagreba provlačili u svim svojim segmentima.
"Nadamo se da ćemo s nekim svojim suvremenim izričajem, koji će se prije svega očitovati u interijeru, na neki način pomiriti tradicijski izgled industrijske arhitetekture objekata i dati jedan sasvim novi dojam, izgled suvremenog muzeja", naglasio je Mateković.
Tajnik Razreda za likovne umjetnosti akademik Mladen Obad Šćitaroci istaknuo je da je u okviru obnove kompleksa Gliptoteke uključeno i izmještanje više od 11.000 umjetnina, predmeta i izložaka iz četiri zgrade Glitoteke. To je također financirano iz sredstva Fonda solidarnosti u iznosu od 4,9 milijuna kuna. 
Obad Šćitaroci ustvrdio je da će obnova i osuvremenjivanje Gliptoteke biti veliki doprinos kulturnom životu Zagreba  i Hrvatske te unapređenju kulturnog turizma.
"U Akademijinoj viziji poslijepotresne obnove Gliptoteka nastavlja njegovati tradiciju Gipsoteke - muzeja sadrenih odljeva, a istovremeno će muzejski afirmirati i poticati suvremeni muzeološki pristup razvijajući se kao nacionalni i međunarodni centar kiparskog umjetničkog stvaralaštva i naobrazbe o kiparstvu", rekao je.

Izvor: Hina