Preskočite na glavni sadržaj

Počela obnova Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje

Počela je prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje za koju su Hrvatskom društvu likovnih umjetnika 2022. godine odobrena sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 milijuna eura, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, priopćio je u četvrtak HDLU.
vrijeme: 02.02.2023. -
url: https://dvorac-jakovlje.hr/

Iz HDLU-a napominju da je dvorac kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine.
Budući da projekt konstruktivne obnove ne podrazumijeva unutarnju obnovu i opremu kao ni izgradnju požarom srušenog krila, za što se procjenjuje potreba za dodatnih 9 milijuna eura, iz HDLU ističu da će ta sredstva nastojati osigurati kroz sredstva EU i NPOO.

Tijekom obnove i u svrhu prikupljanja pomoći svih zainteresiranih kojom bi se olakšala provedba složene obnove, HDLU planira niz aktivnosti za aktivaciju donacija i potpora, poput pripreme relevantnih natječaja, organizacije donacijskih događaja i drugih aktivnosti. 
Cilj tih aktivnosti je javnost upoznati s vizijom Dvorca umjetnika Oršić - Jakovlje koji će predstavljati međunarodno prepoznatljivu platformu za rast, razvoj i istraživanje umjetničkog stvaralaštva.

Početak crowdfunding kampanje 5. veljače

Iz HDLU-a navode da će Dvorac umjetnika, kako je zamišljeno projektom cjelovite obnove, sadržavati umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, rezidencijalne prostore, depo za pohranu umjetničkih djela i druge sadržaje.
Kako bi se za to omogućila sredstva, planirana je crowdfunding kampanja "ZaJedno za Dvorac umjetnosti!", a prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. 
Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić - Jakovlje.

Zaštićeno kulturno dobro

Dvorac umjetnika Oršić - Jakovlje i Park skulptura u mjestu Jakovlje, već su pola stoljeća mjesto stvaranja i događaja koje pokreću kreativnost, maštovitost i nekonvencionalne stvaralačke ideje, podsjećaju iz HDLU-a.
Boravak i djelovanje umjetnika su od 1972. godine, kada vlasnici Dvorca postaju HDLU i ULUPUH (Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske), vidljivi na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca. 
U njegov povijesni perivoj uklopljen je jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj u kojem se nalaze 64 skulpture hrvatskih i međunarodnih suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih. 
Park skulptura počeo se formirati 1993. godine na inicijativu Ratka Petrića, a 2022. konačno je proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja.

Izvor: Hina

Detaljnije