Preskočite na glavni sadržaj

Platforma MBZ Kidz predstavila bogat program festivala za velike malene

MBZ za VELIKE malene festivalski je program suvremene glazbe posebno namijenjen djeci i mladima. Kao dio festivala suvremene glazbe (Muzički biennale Zagreb) kroz raznovrsne formate nudi umjetnički i edukativni sadržaj iz svijeta suvremene klasične glazbe, ali i svih srodnih disciplina i umjetnosti.
url: https://kidz.mbz.hr/

Muzički biennale Zagreb, festival suvremene glazbe i svih srodnih umjetnosti uvijek iznova redefinira svoje mjesto na kulturnoj sceni, prateći promjene i potrebe vremena u kojem se održava. MBZ festival za VELIKE malene odgovor je na neke od ustanovljenih potreba, a to su komunikacija i rad s novom publikom – onima „na kojima svijet – pa i scena - ostaje“ – djecom i mladima.

MBZ festival za VELIKE malene, utemeljen je 2019. na inicijativu dugogodišnje voditeljice produkcije i organizacije festivala, Nine Čalopek. Najavljena edicija festivala obuhvaća program za djecu koji se grana na tri glavne sastavnice. Svaka od njih usmjerena je određenoj dobnoj skupini te, osim spoja više suvremenih umjetničkih izričaja, nudi edukativnu komponentu primjerenu dobi publike.

Svirkaoniceradionice koje kroz program Ministarstva kulture i medija RH, Ruksak (pun) kulture, cijele godine pristižu u razne škole diljem Hrvatske, vodi glazbenica i pedagoginja Lucija Stanojević. Zagrebačkim će mališanima ove glazbene avanture biti dostupne u okviru MBZ-a u travnju iduće godine. Ovakav neformalni, interaktivni pristup ranom učenju glazbe, gdje djeca skladaju, izrađuju instrumente od svakidašnjih predmeta te koriste vlastito tijelo kao instrument oduševljava učitelje glazbene kulture kao i roditelje, dok djeca uživaju u učenju kroz igru.

Opera za one najmlađe, glazbeno-senzorno iskustvo prvenstveno namijenjeno djeci između prve i treće godine života, nastaje u koprodukciji s HNK-om u Zagrebu. Iza koncepta stoji tim autorica - Ivana Đula, Selena Gazda, Tena Novak Vincek, Lucija Stanojević te Irma Unušić. Glazbu kreira Tena Novak Vincek, dok Ivana Đula brine o dramaturgiji. Uključene su također kostimografkinja i scenografkinja Selena Gazda, kao i koreografkinja Irma Unušić. Ovo novo uzbudljivo djelo za najmlađe izvodit će sopranistice Ivana Lazar i Mima Karaula u alternaciji, violinistice Lucija Stanojević i Tena Novak Vincek koje će zasvirati i na ostalim instrumentima, a scenski pokret unosi Irma Unušić.

Držeći na umu i one koji odrastaju daleko od kuće, donatorski projekt „Raspjevane priče“ sakupljat će sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Odabir tekstova povjeren je Društvu hrvatskih književnih prevodilaca, a za hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti zaslužni su Domagoj Kliček, Ana Dugandžić i Dariya Pavlesen. Odabrana djela oživjet će glazbom i izvedbom poznatih glasova Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, Ivane Kiš te Maje Rivić, koji će ih tako pretvoriti u glazbene priče. U projektu također sudjeluje platforma book&zvook, zadužena za snimanje i tonsku realizaciju, na čijim će stranicama priče uz donaciju biti dostupne publici.

Sve programske cjeline planirane su u skladu s Proglasom. Podsjetimo, MBZ je umjesto teme koja bi prijašnjih godina najavljivala smjer pojedinih festivalskih izdanja, najavio festivalski proglas. Ovim dubokim promišljanjem konteksta vremena u kojem se održava, MBZ ucrtava dugoročni smjer održivosti, suradnje i otvorenog dijaloga:

„Usmjerit ćemo sve svoje napore na to da program MBZ-a nastavi mladim generacijama posjetitelja i slušatelja otkrivati avanturu suvremene glazbe, inspirirajući u njima znatiželju i otvorenost za novo i neočekivano, eksperimentalno, kritičko te odvažno slušanje, gledanje, promišljanje i djelovanje.“

U prošloj se godini zbog specifičnosti situacije globalne pandemijske krize program iz koncertnih dvorana prebacio u virtualni svijet, na web stranice www.kidz.mbz.hr. Programima kreiranima u kategorijama GledaonicaSlušaonicaUčionica učinjen je iskorak iz prostora održavanja festivala pa je dio materijala korišten i u online nastavi. Na taj način MBZ festival za VELIKE malene gradi trajne vrijednosti neformalne edukacije najmlađe publike.

https://www.facebook.com/MBZkidz

 


Čitav festivalski program 32. izdanja Muzičkog biennala Zagreb bit će dostupan na mrežnoj stranici MBZ-a od veljače 2023. godine.