Preskočite na glavni sadržaj

Pjesnikinja Božica Jelušić dobitnica Nagrade 'Zvane Črnja'

Ugledna pjesnikinja Božica Jelušić, autorica knjige 'Kajogledi, vnebogledi' u izdanju Podravsko-Prigorskog ogranka DHK, pod uredništvom Darka Pernjaka, dobitnica je književne Nagrade' Zvane Črnja' za najbolju hrvatsku knjigu eseja.
vrijeme: 22.10.2021. -
mjesto: Pula
url: http://dhk.hr/

Nagrada je uručena u petak u sklopu ovogodišnjih 19. Pulskih dana eseja koji se održavaju do sutra na temu "Pisac, demokracija, ideologija".
 
Ove godine na natječaj za književnu Nagradu Zvane Črnja za najbolju hrvatsku knjigu eseja objavljenu 2021. godine prijavljeno je deset knjiga od kojih je devet udovoljavalo pravilima i uvjetima natječaja a ocjenjivačko povjerenstvo u kojem su bili prof. dr. Vinko Brešić, književnica Božica Brkan te književnica i kritičarka Lada Žigo Španić, pristigle su knjige ocijenili kao iznimno zanimljive, raznovrsne tematski i stilski, te da među njima ima nekih koje prvenstveno nisu esejističke.
 
"To valja pripisati u prvome redu fluidnosti žanra, odnosno dvojbama koje prate tumačenja eseja. No, većina su uistinu vrijedni prilozi nacionalnoj književnosti i kulturi", poručio je pokretač Pulskih dana eseja dr. Boris Domagoj Biletić dodavši da su u uži izbor ušle tri knjige - nagrađivana knjiga Božice Jelušić "Kajogledi, vnbogledi" te knjige "Povećalo za poeziju" Davora Šalata i "Pisma s juga" Marka Tomaša.
 
U obrazloženju odluke navodi se da su ogledi ugledne pjesnikinje Božice Jelušić u knjizi "Kajogledi, vnebogledi" tematski određeni autoričinim trajnim zanimanjem za kajkavsku književnost, jezik i kulturu, a pisani su esejističko-poetskim stilom s dozom subverzivnosti prema jezičnome standardu s jedne i procesima opće globalizacije i unifikacije s druge strane.
 
Knjigu čini 45 eseja razvrstanih u tri cjeline - prva i najopsežnija cjelina sastavljena je od 25 priloga, u drugoj cjelini o slikama i prilikama 17 je priloga posvećenih zavičajnim slikarima, i to ne samo klasičnim imenima slavne Hlebinske škole poput Ivana Večenaja ili Ivana Lackovića Croate, nego i tzv. manjim imenima poput Vladimira Bedekovića, Katice Blažok i Katarine Henc. Treću cjelinu čine svega tri eseja koji pod zajedničkim naslovom "Zavinuti spram zavičaja" zaključuju knjigu na izvrstan autobiografski, odnosno autoreferencijalan način.
 
Ovime autorica, koja ove godine slavi 70. rođendan i 50. obljetnicu rada, kao da potvrđuje tezu kako je svaki prostor nečiji i da sve na svijetu ima i počinje zavičajem.
 
"U rubriku zanimanja nikada nisam na niti jedan obrazac upisala zanimanje književnice. U Hrvatskoj zanimanje književnice ne postoji, a da bi se uopće izborili pravo da se negdje deklarirate kao književnik vi morate konstantno ljude na to podsjećati, morate im protumačiti da je to također zanimanje", poručila je nagrađena pjesnikinja Božica Jelušić.
 
Inače, na ovogodišnjim Pulskim danima eseja bit će predstavljeno i  knjige Milorada Stojevića "Človik ohne Sprache", Albina Crnoborija "U snu", iz edicije "Istra kroz stoljeća", Jelene Lužina "Pulski eseji", također iz "Istre kroz stoljeća", Alda Klimana "Začini crne proze" i Primoža Repara "Tri dana u Istri i jedan dan prije".
 
Izvor: Hina