Preskočite na glavni sadržaj

Papić i Kamala dobitnice nagrada 21. Festival prvih

Kristina Kamala Babina i Ivana Papić dobitnice su nagrada na 21. izdanju Festivala prvih koji se od 23. do 28. listopada održao u Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, ove godine sa središnjom temom (Ne)vidljive žene.
vrijeme: 30.10.2023. -

Jednako vrijedne nagrade dodijeljene su dvjema autoricama radova pristiglih na festivalski natječaj odlukom tročlanog stručnog žirija u sastavu povjesničarke umjetnosti Marte Banić, umjetnice Helene Klakočar te etnologinje i kulturne antropologinje Suzane Marjanić.
Kristina Kamala Babina nagrađena je za eksperimentalni izložak pod nazivom 'Verdigris: o ženskom radu i umjetnosti'. Njezin rad svjedoči pretpočecima ženskog poduzetništva u okviru proizvodnje kemijske supstance verdigris značajne u farmaceutskoj industriji, ali i procesu emancipacije žena u francuskoj pokrajini Languedoc u 18. stoljeću. 
“Minimalistički postav te čist i jasan koncept rada vizualno privlačnim objektima u prostoru otvara mnoga veoma bitna pitanja o uvjetima ženskog rada, ulozi žena u reprodukciji i prenošenju znanja, kao i nerijetko nevidljivoj povijesti ženskog poduzetništva”, stoji u obrazloženju žirija. 
Festivalska nagrada dodijeljena je i Ivani Papić koja se predstavila multimedijalno-istraživačkim projektom 'Glas divljeg oraha' tematizirajući vlastito žensko naslijeđe iz Dalmatinske zagore u selu Prgomet kroz šaptom recitiranu poeziju uspoređujući patrijarhat s invazivnim i teško iskorjenjivim divljim orahom. 
“Kao odgovor na konceptualnu postavku festivala - (ne)vidljive žene, rad se pojavljuje kao slojevito međugeneracijsko žensko višeglasje koje kroz ambivalentnu metaforu divljeg oraha širi pitanje prava žena preko trećeg vala feminizma i na pitanje prava svih drugih, odnosno prirode”, obrazložile su članice stručnog žirija.
Nagradu publike osvojila je Marela Kovačević Đukez za avangardni performans 'Odavanje' koji propituje međuodnos (ne)vidljivosti i korisnosti putem zdjelice koju njezina praznina simbolično čini korisnom. 
Svrhovit i poticajan šesterodnevni program 21. Festivala prvih danas će, s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC, zaokružiti ciklus eksperimentalnih filmova 'Nevidljive'.
Riječ je o izboru ženskog eksperimentalnog filmskog stvaralaštva Kino kluba Zagreb kojemu je cilj reagirati na marginalizaciju eksperimentatorica u domaćoj filmskoj povijesti. Nakon projekcija održat će se razgovor s autoricama te još jednom naglasiti važnost rodne ravnopravnosti i vidljivosti žena u svim sferama društveno-umjetničkog djelovanja. 

Izvor: Hina