Preskočite na glavni sadržaj

Ovogodišnji Međunarodni studentski filmski festival – STIFF posvećen je igri

Ovogodišnji Međunarodni studentski filmski festival – STIFF posvećen je igri
Deveto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a bit će održano od 24. do 27. studenog u Art-kinu u Rijeci u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Art-kinom, Sveučilištem u Rijeci, Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Omladinskim kulturnim centrom Palach.
vrijeme: 24.11.2022. - 27.11.2022.
mjesto: Rijeka
url: https://studentfilmfestival.eu/

Selektorice Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić su od 700 prijavljenih naslova, odabrale 40 filmova iz 16 zemalja, koji će se natjecati za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike.
 
O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Nadia Cvitanović, Tomasz Śliwiński i Nina Damjanović; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Jelena Androić, Jasmina Beširević i Anja Matić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Martina Meštrović, Natko Stipaničev i Laura Čulek. Uz natjecateljski program prikazivat će se i 5 filmova izvan konkurencije nastalih u sklopu edukacije Nova škola dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.
 
Festival se otvara u četvrtak, 24.studenog u 19 sati u riječkom Art-kinu programom Poluvrijeme / Half-time.
 
Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi Igre. Riječima umjetničke direktorice, Maše Drndić: "Protekle tri godine temeljito su potresle, tektonski izmijenile našu stvarnost. Način interakcije, mogućnost i ideju bliskosti, ekonomske i političke turbulencije koje ubrzano brišu i pišu nove granice, modeliraju naše postojanje od bazičnog komfora do surovog opstanka. U želji da se filmom i umjetnošću borimo protiv destruktivnih, paralizirajućih  osjećaja ove distopijske stvarnosti, u želji da svijet analiziramo kroz maštu i mogućnosti, odlučili smo 9. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) posvetiti zaboravljenoj muzi djetinjstva– IGRI."
 
STIFF ove godine gradi više od 40 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci koji su uključeni u produkciju događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora. 
 
Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program: multidisciplinarnu međunarodnu izložbu all GAME no PLAY, kustosice Elene Apostolovski: Izložbeni program all GAME no PLAY razigrava svijet oko nas, prisvajajući poznate obrasce i izvrćući ih, dovodeći svakodnevne navike do apsurda. Okupljene međunarodne umjetnice i umjetnici predstavljaju raznolike poglede na to što znači biti čovjek u umjetnom okruženju i predlažu nam kako graditi zajednice surađujući, a ne natječući se, dok igramo igru ​​(su)postojanja.
Izložbu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Stroom Den Haag, nizozemski centar za vizualne umjetnosti. Na izložbi izlažu međunarodne umjetnice iz Španjolske, SAD-a, Italije, Kine, Nizozemske i Hrvatske.
 
Radionički program pod nazivom Igraonica/Arcade koji ima za cilj sudionike zaraziti čudesnim vještinama iz područja izvedbenih, vizualnih umjetnosti i književnosti: plesnom improvizacijom, snimanjem i digitalnom obradom te tehnikom blackout poezije pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Josipe Baljak, Petre Čargonje i Natalije Stefanović. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu: https://bit.ly/9th-STIFF-workshops-applications. Diskurzivni program Doigravanje/Extended play koji se ove godine ušuškao u zabavnom i neformalnom okruženju OKC Palacha i to u formi kasnovečernjih razgovora s filmašima i autorima izložbenog programa. Nakon uzbudljivih filmskih i umjetničkih sadržaja svakog dana u OKC Palahu je i festivalski party Igranka/Party.
 
9. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Stroom den Haag te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
 
Ulaz na sve programe 9. STIFF-a je slobodan!
 
Izvor: HAVC