Preskočite na glavni sadržaj

Ovogodišnje Šokačko sijelo posvećeno šumama i vodama i književniku Ivi Balentoviću

Najveća manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini, 56. šokačko sijelo održat će se od 10. do 21. veljače s temom 'Među šumama i vodama', kao posveta županjskom književniku Ivi Balentoviću (1913. - 2001.), najavljeno je u četvrtak na predstavljanju te manifestacije.
vrijeme: 10.02.2023. - 21.02.2023.
mjesto: Županja
url: https://www.facebook.com/sokackosijelozupanja/

"Krilatica 'Među šumama i vodama' posveta je našem najznačajnijem županjskom književniku Ivi Balentoviću, čije se jedno od književnih dijela tako zove", rekla je članica Izvršnog obora Šokačkog sijela Marta Huber, dodajući kako su stanovnici županjske Posavine od pamtivijeka vezani uz vode poput rijeke Save, njezinih pritoka i šuma, kojima je taj prostor opasan.
 
Županjski gradonačelnik Damir Juzbašić pozvao je sve ljude dobre volje i ljubitelje tradicije da dođu na 56. šokačko sijelo u Županju i uživaju u priredbama tradicijske kulture te zabavnim i drugim sadržajima.
 
Po riječima predsjednika Turističke zajednice grada Županje Krune Šarića, očekuje se da će mnogi posjetiti ovogodišnje Šokačko sijelo, koje će, nakon dvije pandemijske godine, biti održano u punom opsegu s mnogobrojnim priredbama.
 
Predsjednik Izvršnog odbora 56. šokačkog sijela Damir Bačić rekao je da su ove godine uvedene i neke novine u organizaciji, poput svečanog otvorenja, koje će se održati prvog dana, za razliku od prijašnjih godina, kada se Sijelo otvaralo zadnjeg vikenda tijekom njegova trajanja.
 
Nakon svečanog otvorenja, 10. veljače, na središnjoj priredbi bit će izbrana najljepša djevojke u narodnom ruhu "Šokački cvit". Održat će se i tradicionalno "Malo šokačko sijelo", "Večer tradicijskih vokalnih skupina", pokladno jahanje gradskim ulicama i pokladna povorka, sajam "Zlatne niti", večeri folklora te radionice izrade zlatoveza i tradicijskih glazbala.
 
Manifestacija će tradicionalno završiti na pokladni utorak, 21. veljače, dan prije Pepelnice ili Čiste srijede i početka korizme.
 
Ovogodišnje Šokačko sijelo predstavljeno je u tradicijskoj kući "Šokačka lady", gdje su novinarima predstavljeni običaji pečenja slanine i kobasice na otvorenoj vatri te pravljenje "poderanih gaća" od dizanog tijesta, a dvorište je ispunila i skupina dijece odjevena u narodno ruho koja su svratila kako bi se pogostila domaćim specijalitetima, među kojima su bili neizostavni čvarci, kulen i domaći sir te selenjaci i gužvara s makom.
 
"Ovako se nekada na šokačkim stanovima, a i kada ste bili u šumi, pekla slanina i kobasica na vatri. Nažalost, danas je toga sve manje", rekao je Županjac Luka Galović, koji je u dvorištu pekao slaninu i kobasicu, podsjećajući kako nema dobre vatre bez drveta od jasena.
 
"Iako smo mi kraj bogat hrastovinom, ona nije dobra za sušenje mesa jer ima tanina. Najpogodnija je jasenovina, a pogotovu za otvorenu vatru jer nema od nje previše dima", rekao Galović neumorno vrteći slaninu i kobasicu na štapu unatoč kiši, koja je jedina donekle pokvarila ugođaj nadolazećeg 56. šokačkog sijela u Županji.
 
Izvor: Hina