Preskočite na glavni sadržaj

Ovogodišnje izdanje festivala Večeri na Griču posvećeno klasičnoj glazbi

Pet renomiranih domaćih i stranih imena održat će koncerte u okviru zagrebačkog festivala Večeri na Griču koji je ove godine, u terminu od 1. do 15. srpnja, posvećen isključivo klasičnoj glazbi.
vrijeme: 01.07.2023. - 15.07.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/VeceriNaGricu/
„Večeri na Griču već puna četiri desetljeća zaštitni su znak kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima. Festival koji je od samog osnutka hrabro eksperimentirao s različitim glazbenim žanrovima i stilovima, pritom uvijek vodeći računa o visokoj kvaliteti programa, u svojoj biti ostao je vjeran jednom - klasičnoj glazbi koja svih ovih godina čini njegovu programsku okosnicu", ističe voditelj festivala Josip Nalis.
Iako su prošlogodišnje Večeri uključivale koncerte klasične, jazz i etno glazbe, programski koncept 42. Večeri na Griču u potpunosti je posvećen klasici i predstavljanju glazbenih imena koja dominiraju na prestižnim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta. 
"Vjerujemo kako će ovogodišnji festival izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti, potvrditi svoj dosadašnji uspjeh ili ga čak nadmašiti“, rekao je voditelj festivala.

Ovogodišnje Večeri na Griču otvorit će dansko-latvijski puhački kvintet Carion, iznimno u dvorani Novinarskog doma, a već sa sljedećim koncertom festival se vraća na Gornji grad, u atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri od njihova osnutka 1982. godine, navodi se u priopćenju festivala.
U nastavku programa nastupiti će vokalni ansambl Antiphonus, koji djeluje pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija u atriju Galerije, a nastupit će uz istaknutoga gitarističkog virtuoza Petrita Çekua.
Rusko-armenska pijanistica Eva Gevorgjan također će se predstaviti gričkoj publici, a na repertoaru se nalazi i izvedba Zagrebačkih solista, pod vodstvom Sretena Krstića.
Zagrebački solisti neizostavni su gosti ovog festivala od njegova osnutka, a ovom će prilikom nastupiti uz ruskog umjetnika Borisa Andrianova, jednog od najpriznatijih violončelista današnjice, priopćeno je.
Posljednjim koncertom ovogodišnjeg izdanja pred publiku će stati nagrađivani francuski gudački kvartet Van Kuijk, čijom će se izvedbom zatvoriti 42. Večeri na Griču.

Izvor: Hina

Ulaznice