Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreno 28. izdanje Sajma knjiga i autora - Sa(n)jam knjige u Istri

U Puli je 25. studenog otvoreno još jedno izdanje Sajma knjiga i autora - Sa(n)jam knjige u Istri, koje je sa simboličnom temom 'Povratak' posvećeno preminuloj spisateljici Daši Drndić te donosi više od sto programa, dvjesto sudionika, 25 tisuća naslova 280 nakladnika.
vrijeme: 25.11.2022. -
mjesto: Pula

U svom pozdravnom govoru, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je svaka ovakva manifestacija prilika kako bismo promovirali knjigu i čitanje, a manifestacija koja u naslovu ima glagol sanjati možda najbolje opisuje ono što čitateljskoj publici donose knjige i što kroz svoje čitateljska iskustva proživljavamo.
 
Ministrica je izrazila i zadovoljstvo što Istra i Pula, uz svesrdnu pomoć Ministarstva kulture i medija ustraju u tako vrijednoj manifestaciji koja ugošćuje i mnoge strane pisce, autore, nakladnike, promotore knjige i čitanja i na taj način najbolje doprinosi i razvoju čitateljske publike i njezinom upoznavanju s novim naslovima. Ministrica je podsjetila na mnoge književnike koji su upravo nakon pulskog sajma stekli popularnost među našim čitateljima i postali rado čitani.
 
Apostrofirajući stihove legendarnog talijanskog redatelja i pjesnika Pier Paola Pasolinija, prevedene na istarsku čakavštinu, ministrica je istaknula veliki ponos na vrijednost izričaja kojim istarsko narječje pridonosi cjelini hrvatske kulture i umjetnosti.
 
Posebno je čestitala organizatorima koji omogućuju mnogim posjetiteljima i čitateljima osjećaj neposrednog književnog užitka kroz niz stručnih skupova, tribina, izložbi, književnih razgovora i druženja s autorima, ministrica je zaključila kako će Pula još jednom potvrditi svoj status istaknutog hrvatskog i mediteranskog kulturnog središta.
 
Sajam je otvorio počasni autor, pisac, novinar i publicist Milan Rakovac, a okupljenima su se uz ministricu obratili i župan Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnik Pule Filip Zoričić te direktorica Sajma Magdalena Vodopija.
 
Posjetitelje Sajma, koji će trajati do 4. prosinca 2022. godine, uz brojne književne kao i programe za djecu i mlade, očekuje i Noć galerija u četiri različite galerije u staroj jezgri Pule te drugi popratni program, dok se sajamski program 'Doručak s autorom' ponovno se vraća na Treći programi Hrvatske radiotelevizije. Program: http://www.sanjamknjige.hr/program/.
 
Galerija fotografija>>>