Preskočite na glavni sadržaj

Otvoreno 24. izdanje kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske Mostar

Dvadeset četvrto izdanje Dana Matice hrvatske Mostar tijekom kojega će biti izvedeno više predstava hrvatskih i bosanskohercegovačkih redatelja i ansambala, predstavljeno knjiga i prikazano izložbi, otvoreno je u četvrtak, 28. travnja, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.
vrijeme: 28.04.2022. -
mjesto: Bosna i Hercegovina; Mostar

Kulturnu manifestaciju proglasio je otvorenom predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović. Pri tome je istaknuo kako Matice hrvatska sa svojom tradicionalnom manifestacijom skrenuli pozornost sa brojnih globalnih iskušenja poput ratova, epidemija, migracija.
 
„Zbog toga jedno veliko hvala svim 'matičarima' i svima vama koji ste dali doprinos da ponovo oživimo i ovu godinu“, rekao je Čović. Prve večeri Dana matice hrvatske izložena su djela iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić izjavila je kako je Mostarsko proljeće manifestacija kakvu zaslužuje svaki pravi grad. U ime predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana obratio se gospodarski tajnik Matice Ivica Nuić.
 
Tijekom gotovo mjesec i pol dana koliko traje manifestacija posjetitelji će moći uživati u dvadesetak programa. U glazbenom programu koncertom će se predstaviti “Hrvatska vokalna lirika“ u izvedbi sopranistice Vedrane Šimić i Milana Lucića na klaviru.

Slijedi predstava 'Na kavici u podne' u izvedbi Teatra Gavran  iz Zagreba autora i redatelja Mire Gavrana. Predstavu 'Kredit' izvest će glumci HNK Zadra, dok će djelo Miroslava Krleže 'Na rubu pameti' u monodrami uprizoriti glumac Dragan Despot.
 
Tijekom manifestacije bit će predstavljena knjiga Josipa Mlakića 'Na Vrbasu tekija'.
 
Kulturna manifestacija Dani matice hrvatske Mostarsko proljeće zatvara se koncertom Sarajevske filharmonije i solista Narodnog pozorišta Sarajevo.
 
Izvor: Hina