Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje skupne izložbe 'Digitalni oksimoron' u Splitu

Skupna izložba slovenskih i hrvatskih umjetnika/-ca 'Digitalni oksimoron' otvara se u četvrtak 28. ožujka u 19 sati u Galeriji MKC u Splitu. Izložba promišlja o materijalnoj strani digitalnih tehnologija kroz različite umjetničke prakse.
vrijeme: 28.03.2024. -
mjesto: Split
url: https://mkcsplit.hr/

Iako se virtualno čini nematerijalnim, prostor s druge strane naše tipkovnice je zasnovan na fizičkim premisama i ima konkretne, često negativne, posljedice za okoliš i društvo. Istovremeno, to je prostor razmjene i kolanja kapitala, koji utječe na narativ o nematerijalnosti digitalnog. Upravo zbog te prividne dematerijalizacije u odnosu na druge tehnologije i industrije, trag digitalnih tehnologija je još podmukliji. Krajnje je korisnike teško osvijestiti da digitalni otpad nije samo hardver i računalni monitori, već ima i brojne ekološke, društvene, političke i ekonomske posljedice. Upravo zato što opseg materijalnih i ekoloških posljedica digitalnih tehnologija nije samorazumljiv, izložba Digitalni oksimoron - pod kustoskim vodstvom Irene Borić, istražuje različite poetike i politike digitalnih tehnologija s ove strane ekrana.

Postav čine radovi Dine i Vedrana Gligo (članova organizacije Format C), Hrvoja Hiršla, Petre Mrše, Toni Soprano Meneglejte, Andreja Škufca, Igora Štromajera i Ivane Tkalčić. Izložbu u organizaciji Multimedijalnog kulturnog centra, zajednički produciraju MKC Split i slovenska Fundacija Sonda.
Autorica koncepcije je Irena Borić, povjesničarka umjetnosti koja djeluje kao nezavisna kustosica, krtičarka i urednica. Surađivala je na brojnim projektima Politike osjećaja. Ekonomije ljubavi (2012), Srami se! (2013-16) ... te kurirala brojne izložbe Politics Within, Celje (2014), U mojoj zemlji palme rastu, Rijeka (2014), Pipe Dream, Beč (2015) i dr. Živi i radi u Mariboru.