Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje novog stalnog postava Zbirke sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre u Trogiru

U četvrtak 1. lipnja s početkom u 12 sati održat će se otvorenje novog stalnog postava Zbirke sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre u Trogiru, Trg pape Ivana Pavla II. br. 1. Rezultat je to višegodišnje uspješne suradnje Konzervatorskog odjela u Trogiru Ministarstva kulture i medija, Župe sv. Lovre i Odjela za tekstil papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda, koja je započela još 2009. godine s ciljem sustavne restauracije vrijednog liturgijskog ruha trogirske katedrale.
vrijeme: 01.06.2023. -
mjesto: Trogir

Zbirka sakralne umjetnosti otvorena je još 2005. godine i primarno je posvećena prezentaciji kasnogotičkog slikarstva na drvu. U njoj su, najvećim dijelom, izložena raspela i poliptisi domaćeg majstora Blaža Jurjeva Trogiranina iz 15. stoljeća.

Otvorenjem će biti predstavljena netom preuređena treća izložbena dvorana Zbirke, u kojoj je prezentiran restaurirani povijesni tekstil zbirke katedrale sv. Lovre. Ta zbirka crkvenoga ruha nije velika ali je izuzetno vrijedna jer obuhvaća neke predmete koji su rijetkost i u europskim razmjerima poput kapuljače plašta iz 16. stoljeća na kojoj je zlatovezom i svilovezom izveden u visokom reljefu prikaz sv. Martina. U novom dijelu postava prezentirani su restaurirani predmeti, primjerice vrijedan komplet od dvije dalmatike, jedne misnice i plašta od crvenoga baršuna s figuralnim prikazima svetaca u zlatovezu izrađen u 16. stoljeću. Vrijedi izdvojiti i liturgijski komplet trogirskog biskupa Ivana Andreisa iz 17. stoljeća, kao i pokrivala za glavu (mitre) s vezenim grbovima splitskog nadbiskupa Ivana Luke Garanjina (1765. – 1783.) i trogirskog biskupa Ivana Antuna Miočevića (1766. – 1788.).

Dvorana za izlaganje ruha i tekstilnih predmeta u župnom dvoru uređena je prema visokim tehničkim kriterijima i suvremenim standardima struke, a sukladno propisanim uvjetima za idealnu temperaturu i relativnu vlagu zraka. Eliminirano je štetno djelovanje dijela spektra sunčane svjetlosti, dok je umjetno svjetlo smješteno izvan vitrina kako ne bi dodatno isušivalo tkanine. Ono je regulirano na način koji je prihvatljiv za izložene predmete kao i za posjetitelje. Tekstilni predmeti zbirke koji se ne izlažu pohranjeni su u prikladnim ladičarima, bez pristupa svjetlosti, u odgovarajućoj mikroklimi i nekiseloj okolini, koje posjetitelji također mogu otvoriti.
 
Zbirka je otvorena od 15. lipnja do 15. rujna svaki dan, od 9 do 20 sati.
 

Detalj dalmatike s prikazom sveca iz kompleta liturgijskog ruha, 16. st.


Detalj misnice s grbom biskupa Ivana Andreisa, 17. st.