Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe Vizura 2024 / Eskapizam u Galeriji ULUPUH

Bijenalna žirirana izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Vizura 2024 / Eskapizam otvara se u subotu 6. travnja u 12 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.
vrijeme: 06.04.2024. - 20.04.2024.
mjesto: Zagreb
url: http://www.ulupuh.hr

Izlažu: Živko Bačić, Janko Belaj, Marko Čolić, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Robert Gojević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Iva Lulić, Anto Magzan, Tomislav Marić, Roman Martin, Miro Martinić,  Saša Martinović Kunović, Alan Matuka, Ratko Mavar, Ivica Nikolac, Karmen Orlić, Zoran Osrečak, Mario Periša, Domagoj Sever, Walter Sirotić, Miho Skvrce,  Dražen Stojčić, Maja Strgar Kurečić, Vladimir Šimunić  
Kustosica: Draženka Jalšić Ernečić   

“ESKAPIZAM je bijeg od svakodnevnog života, hedonistički i metaforički. Baš kao i poezija, fotografija eskapizma pokazuje sklonost bijegu od stvarnosti, odgovornosti i rutine stvarnog života. Stil života koji nam omogućuje tehnologija čini nas uvijek dostupnima pa su stres, tjeskoba i depresija u porastu. Iz tog je razloga u porastu potreba i traganje za najrazličitijim oblicima bijega kojim održavamo emocionalnu i mentalnu stabilnost. Osjećaj nelagode i težine svijeta koji ga okružuje umjetnik rješava bijegom u svijet mašte i hedonizma. 
ESKAPIZAM KAO TEMA naglašava potrebu za odmakom od stvarnog svijeta u sigurnost i udobnost umjetničke namjere. U umjetnosti nema granica i sve je dozvoljeno premisa je koja se vrlo često ponavlja, no to se odnosi samo na onaj dio fotografskog rada u kojem rokovi, naručitelj i naručeni sadržaj koji donosi prihode od kojih se živi nisu u središtu zanimanja. U potrošačkom društvu eskapizam kao iskustvo često postaje luksuz vezan uz pojam vremena i nekonvencionalni oblik ekskluzivnosti koja se temelji na estetici slike, zvuka i pisane riječi. Strategije svakodnevnog preživljavanja profesionalnog fotografa svoj bijeg od stvarnosti nalaze u slobodi izražavanja i umjetnosti.” Draženka Jalšić Ernečić, prilagođeno iz predgovora 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 20. travnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan. 
Organizator izložbe: ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.