Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe “Veze preko Drave” u Muzeju Međimurja Čakovec

Muzej Međimurja Čakovec predstavlja odabir slikarskih i kiparskih djela šesnaestero umjetnika povezanih s Međimurjem čija se djela nalaze u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Izložba naslovljena “Veze preko Drave” otvara se u petak 12. srpnja u 19 sati u Izložbenom salonu MMČ.
vrijeme: 12.07.2024. - 01.09.2024.
mjesto: Čakovec
url: https://mmc.hr/
Likovna galerija Muzeja Međimurja od svojeg je osnutka pratila sakupljačku politiku Muzeja koja je od početaka bila povezana s područjem Međimurja pa je njezin fundus orijentiran na umjetnike povezane s našim krajem bilo rođenjem, porijeklom, životom ili radom. Djela nekih od njih nalaze se i u fundusu muzeja preko Drave, u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin. Bezeredi, Bolković Pik, Brezovec Meštrić, Gašparić - Gapa, Horvat, Jerković, Kipke, Kralj Međimurec, Kulčar, Lesar, Nađ-Jerković, Purić, Schulteis, Štebih, Vojković i Zidarić šesnaestero je autora koji su izborom od trideset i dva slikarska i kiparska djela predstavljeni na ovoj izložbi.
Bilo da riječ veze iz naziva izložbe doživljavamo kao neki odnos među osobama ili kao kontakt, u oba slučaja nećemo pogriješiti jer oba se značenja kroz povijest konstantno pojavljuju dvosmjerno na relaciji Čakovec - Varaždin. Stoga se sama po sebi nameće tvrdnja da su veze, prijateljstvo i umjetnost kroz povijest utjecali poticajno i na ljude i na kraj s obje strane Drave. Ostaje nam samo tim putem, optimistično i s vjerom, koračati i dalje.

Autorica: Marta Horvat, kustosica.

OpširnijeOrganizatori: Muzej Međimurja Čakovec i Gradski muzej Varaždin