Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Marko Marulić i Split – zajedničkih 500 godina'

Povodom 500-te obljetnice smrti Marka Marulića, najznačajnijeg i najčitanijeg hrvatskog renesansnog pisca, Muzej grada Splita postavlja prigodnu izložbu naziva „Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina“. Izložba će se realizirati na otvorenom, duž Marmontove ulice.
vrijeme: 25.04.2024. -
mjesto: Split
url: https://www.mgs.hr/
Na ulici će biti postavljeni izložbeni stalci - panoi posebno dizajnirani za izlaganje na otvorenom. Na njima će kombinacijom teksta, ilustracija i fotografija biti prezentirane teme kroz koje će se čitatelji upoznati s povijesnim i političkim prilikama Splita u Marulićevo doba kao i europskim povijesnim okolnostima. Također će biti predstavljena obitelj kao i životni put Marulića od školovanja, vršenja različitih dužnosti koje je morao obnašati kao pripadnik splitskog plemstva odnosno član Velikog vijeća do postignuća na različitim poljima znanosti i umjetnosti. Obraditi će se i književno stvaralaštvo Marulića koji je pisao na tri jezika hrvatskom, latinskom i talijanskom, a na posebnim panoima prezentirat će se Institucija, Evanđelistar, Davidijada te Judita. Poseban pano sadržavat će zanimljivosti odnosno pikanterije i anegdote vezane za Marulića - od moguće avanture iz momačkog života, boravka u zatvor, do tvorca riječi psihologija te upisa njegovih djela na indeks zabranjenih knjiga.

Na panoima će se uz tekst, ilustracije i fotografije nalaziti i QR kodovi koje će gledatelji moći skenirati pomoću pametnih telefona, a poveznice će ih uputiti na različita mjesta koja su povezana s Marulićem. Od Papalićeve palače, gdje se Marko kao centralna ličnost humanističkog kruga družio s ostalim pripadnicima splitske plemićke elite, crkve sv. Roka za koju je oporučno ostavio sredstva za obnovu do crkve sv. Frane na obali gdje se može vidjeti posljednje počivalište našeg nacionalnog barda.
Informativni panoi će s jedne strane biti otisnuti na hrvatskom, a s druge na engleskom jeziku.

Uz izložbu će se tiskati deplijan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorica izložbe: Marija Plazibat.

Izvor: Muzej grada Splita