Preskočite na glavni sadržaj

Otkrivamo knjižnicu! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih

​U tijeku je provedba projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih čiji su nositelji Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i Sveučilište Sjever – Studij Medijskog dizajna, a suradnici koprivničke srednje škole. 
vrijeme: 18.07.2023. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Voditeljica projekta je dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarska savjetnica.

Polazište projekta je činjenica da se knjižničari u svijetu, pa tako i  koprivnički knjižničari suočavaju s padom zanimanja mladih za knjižnicom kao tradicionalnom kulturno-obrazovnom ustanovom s jedne strane, a s druge strane s izazovom usvajanja multimedijskog izražavanja kao jednim od novih načina komuniciranja s mladima kao knjižničnim korisnicima. Stoga je  Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” pokrenula ovaj projekt s ciljem populariziranja  i približavanja knjižnice mladima na način koji je blizak njihovim interesima za medijskim izražavanjem, konkretno izradom grafičkih sadržaja i kratkih edukativnih videa na temu knjižnice kako je mladi vide sada i u budućnosti.

Prva aktivnost realizirana u projektu bio je webinar Magija animacije i videa u funkciji poučavanja i promocije u suradnji s knjižnicom Medicinske škole u Bjelovaru i Goethe-institutom Kroatien u Zagrebu. Veliki odaziv na webinar, čak 337 sudionika iz Hrvatske i regije, prvenstveno knjižničara iz svih vrsta knjižnica, potvrdio je aktualnost teme, kao i potrebu stjecanja dodatnih znanja knjižničara i ostalih stručnjaka u obrazovanju i kulturi u multimedijskom izražavanju. Sudionici su saznali: što je obrazovna animacija kao novi vid poučavanja; koji su postupci u izradi kratkih video sadržaja; kako u radu knjižnice koristiti obrazovnu animaciju i mikroučenje u video sadržajima; što konkretno sudionici webinara sami mogu napraviti u produkciji video animacije. Poduka je snimljena kao video kako bi se u četrdesetak minuta dobio općenit uvod u izradu kratkih obrazovnih video sadržaja kao relativno novu knjižničnu praksu, dostupan svima zainteresiranima na Youtube kanalu koprivničke knjižnice https://www.youtube.com/watch?v=2StbPKG1ML8

Druga aktivnost u projektu pod nazivom Storytelling bila je namijenjena koprivničkim srednjoškolcima koji se prijavili kao sudionici u projektu u izradi video i grafičkog sadžaja na temu knjižnice - Dejani, Ivonei Karolini, Elizabeti, Luki i Ini, kao i studentima Studija Medijski dizajn Sveučilišta Sjever koji će im biti mentori u tehničkoj izvedbi – Ozrenu, Klari, Dorianu, Antoniu, Sebastianu i Mateju. U Zoom radionici koja je trajala tri i pol sata oni su jedni drugima uz moderiranje studentice Viktorije Paljug iznosili ideje kako knjižnicu učiniti zanimljivijom mladima, prvenstvno onima koji je uopće ne koriste ili ju koriste sporadično. Potom je dr. sc. Lidija Dujić, izv. prof. na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever dala smjernice kako ideje pretočiti u priče, odnosno sinopsise ili scenarije kao podlogu za što lakše snimanje videa ili izradu grafičkog materijala o knjižnici.

Priče šestero koprivničkih srednjoškolaca trebale bi biti gotove do sljedeće radionice o storytellingu  početkom rujna te spremne za snimanje videa ili izradu grafičkog materijala na radionicam koje će uslijediti na Sveučilištu Sjever u listopadu. Gotovi sadržaji bit će prezentirani javnosti 15. studenoga 2023., na svečanosti završetka Mjeseca hrvatske knjige u koprivničkoj Knjižnici “Fran Galović”, kada će radovi srednjoškolaca i studenata biti javno promovirani, a autorima najboljih radova biti uručene novčane nagrade.

​Projekt financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.