Preskočite na glavni sadržaj

Osnovana Hrvatska udruga fotoreportera

Hrvatska udruga fotoreportera (HUF) osnovana je u četvrtak, 7. prosinca, a na čelu nove strukovne organizacije koja okuplja isključivo medijske profesionalce izabrana je fotoreporterka Cropixa Neja Markičević.
vrijeme: 07.12.2023. -
mjesto: Zagreb

''Cilj nam je vratiti fotoreporterstvo u vremena stare slave i poticati mlade na rad u našoj struci, jednom od najljepših zanimanja'', istaknula je Neja Markičević.
 
Na osnivačku skupštinu odazvalo se trinaest fotoreportera i fotoreporterki među kojima su osnivači Neja Markičević, Anto Magzan i Igor Šoban,  potpredsjednici su Igor Šoban i Daniel Kasap, a tajnice Neva Žganec i Nera Šimić.
 
U nadzornom odboru su Davor Kovačević, Jurica Galoić i Sanjin Strukić. U vijeću časti HUF-a izabrani su Slavko Midžor i Boris Kovačev.
 
Posebni akcent djelatnosti HUF-a bit će borba za ostvarivanje i zaštitu autorskih moralnih i materijalnih prava fotoreportera te suradnja s ostalim strukovnim organizacijama. U Odbor za zaštitu autorskih prava izabrani su Josip Regović i Tomislav Krišto.
 
Prema najavama, HUF će surađivati s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), a potporu osnivanju nove medijske strukovne organizacije dosad je dalo i Ministarstvo kulture i medija.
 
Hrvatska udruga fotoreportera prva je strukovna organizacija osnovana nakon ukidanja zbora fotoreportera pri HND-u. (Hina)