Preskočite na glavni sadržaj

Osječki HNK najavio novu sezonu pod motom 'Sve što jesmo...'

Tri dramske, dvije baletne i jedna operna premijera obilježit će 117. kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku pod motom 'Sve što jesmo...', najavljeno je u Osijeku na konferenciji za novinare.
vrijeme: 18.09.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/hnkosijek/

Intendant Vladimir Ham najavio je da će sezonu obilježiti popularni naslovi koji su poznati ne samo njihovoj tradicionalnoj publici već i kazališnim laicima. "Željeli smo vratili u kazalište publiku koja dugo nije kročila u našu zgradu i koja će imati dodatnu motivaciju vratiti se u Talijin hram", rekao je Ham.
 
Istaknuo je da će na programu u novoj sezoni biti i dvije praizvedbe - dramska po tekstu Ivane Šojat "Jom Kipur ili pomirenje" te jedna baletna predstava.
 
Prva baletna premijera u 60 godina
 
Osječki HNK, napomenuo je, baletnu je premijeru posljednji put imao prije točno 60 godina.
 
- Mislim da je sazrelo vrijeme, bez na to obzira što nemamo u potpunosti profesionalni baletni ansambl, da pokažemo sve što je jesmo, što je i moto ove 117. sezone, zaključio je Ham izrazivši nadu da će to prepoznati i publika.
 
Prva ovosezonska dramska premijera bit će "Jom kipur ili pomirenje", predstava nastala po istoimenom romanu Ivane Šojat u režiji Želimira Mesarića. Slijedi komična opera Wolfganga Amadeusa Mozarta "Figarov pir" u režiji Krešimira Dolenčića, a niz se nastavlja komedijom Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", baletom "Snježna kraljica" Davora Bobića po bajci H.C. Andersena, dramom Kena Keseya "Let iznad kukavičjeg gnijezda" te završava komičnom operom Bedricha Smetane "Prodana nevjesta".
 
Ravnatelj Drame osječkog HNK Miroslav Čabraja zadovoljan je što sezonu počinju hrvatskim autorom.
 
- Probe su u punom jeku. Nakon toga imamo jednu svevremensku komediju Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", a potom ide "Let iznad kukavičjeg gnijezda" Kena Keseya za što mislim da će biti naša velika uspješnica, najavio je Čabraja.
 
Operne premijere najavio je ravnatelj Opere HNK Osijek Ladislav Vrgoč istaknuvši da je posebno ponosan na to što sezonu otvara Mozartov "Figarov pir".
 
- Mozart je zaista osnova opere i u umjetničkom i tehničko-pjevačkom glazbenom smislu, čemu se veselimo i što s velikim uzbuđenjem iščekujemo. Nakon toga u vrijeme Uskrsa izvest ćemo također Mozartov naslov "Requiem", a na proljeće Smetaninu operu 'Prodana nevjesta', što je velika zborska opera i veliki prekrasan zalogaj na koji smo spremni, poručio je Vrgoč.
 
Novost u ovoj sezoni su matineje u kojima će posjetitelji uz kavu moći uživati u komornim djelima najvećih kompozitora klasične glazbe. Prva je predviđena u subotu 23. rujna, s početkom u 11 sati, pod nazivom "Na kavi s Mozartom".
 
Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković najavila je da su kao jedni od osnivača HNK donijeli odluku da u predstojećoj kazališnoj sezoni neće biti povećanja cijena ulaznica i pretplata jer im je cilj da kazalište posjeti što veći broj gledatelja.

Izvor: HRT