Preskočite na glavni sadržaj

Orguljaški festival Banja Luka 2022.

Drugo izdanje Orguljaškog festivala Banja Luka 2022. održava se od 26. do 28. svibnja. 
vrijeme: 26.05.2022. - 28.05.2022.
mjesto: Banja Luka, BiH
Na koncertu otvorenja u četvrtak u predivnoj crkvi nekadašnje trapističke opatije Marija Zvijezda nastupit će banjalučka violinistica Lidija Bojinović, sopranistica Lucija Borković i umjetnički ravnatelj festivala orguljaš Edmund Andler-Borić.
Festival su pokrenuli prošle godine predsjednica HKD Napredak Banja Luka gđa Ružica Grozdić Ševarika i koncertni orguljaš Edmund Andler. Banja Luka je uz Sarajevo najbogatiji grad što se tiče nasljeđa orguljaške baštine u Bosni i Hercegovini.
Ove godine u sklopu Festivala bit će uključeno troje orgulja u tri crkve: Trapistička crkva Marija Zvijezda, katedrala Sv. Bonaventure i župna crkva Pohoda Bl.Djevice Marije. Malo koji grad u BiH se može pohvaliti bogatstvom kulturnog nasljeđa kao Banja Luka.
Želja je organizatora banjalučkoj kulturnoj publici približiti koncertnu literaturu pisanu za orgulje kroz stoljeća. Također se želi osvijestiti doprinos ulaska Austrije u Bosnu u 19. stoljeću i doprinos katoličke zajednice na kulturnom uzdizanju Banja Luke. 
Na ostalim koncertima predstavit će se umjetnice flautistica Laura Lenasi, sopranistice Ivona Šari i Danka Ilić.