Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije

DVOMJESEČNA GLUMAČKA RADIONICA HNK ZADAR
u suradnji s
KONCERTNIM UREDOM ZADAR
 
Naziv radionice: HARMONIJA
Početak rada : od 3.studenog 2021.
Intezitet rada: 2 puta tjedno
Voditelj: Alain Marin ( glumac )
 
Tehnike rada:
tehnika glume STANISLAVSKI, tehnika biomehanike MEYERHOLD,elementi borilačke vještine KALARI ( KALARIPAYATTU ) i elementi BUTOH teatra
 
Opis radionice:
 
Harmonija je boginja iz grčke mitologije, božica je ljubavi, ljepote i požude koja je po mitologiji našla svoje utočište na jadranskoj obali gdje joj se rodio sin Ilir koji ce postati ilirski rodonačelnik i po njemu će se prozvati narod Ilira.
U filozofiji harmonija predstavlja sklad, jedinstvo, srazmjerni odnos dijelova koji su sastavni dio cjeline.
U psihološkom smislu harmonija (harmoničnost) podrazumijeva skladnost interakcija između različitih činitelja koji sudjeluju u razvoju pojedinca, djelovanju grupe ili reciprociteta u odnosima pojedinca, grupe i zajednice.
U glazbi je  harmonija vertikalno a melodija horizontalno suzvučje. U glazbi zapadnog svijeta harmonija se bazira na odnosu tenzije i rješenja (dominante i tonike) prirodnog tijeka energije.
 
Kad gledam  značenje te riječi u raznim kulturama ili kad u tražilicu ukucam riječ  harmonija i pročitam sve odgovore koje nudi mreža, dolazim do neizbježnog pitanja:
A što je uopće harmonija u svijetu koji se neumorno mijenja? Postoji li ona uopće?
 
Harmonija podrazumijeva sklad, a danas se za malo stvari može reći da su harmonične. Ljudska je priroda  u potpunoj suprotnosti s harmonijom tako  da ta riječ u današnjem svijetu zvuči utopijski.
Živimo u vremenu raznih i sve bržih događanja koji ne ostavljaju dovoljno vremena za prirodni protok energije koja oblikuje svaki život na planeti.
Neprirodno djelovanje čovjeka dovodi do toga da se udaljavamo od vlastite suštine!
 
Mene kao umjetnika i kao promatrača okoline,upravo zanima odnos istinskih  vrijednosti koje su suština svakog bića i harmonije.
Ne koristim  isključivo jednu metodu rada jer kao u svemu,važni su sastojci i materijali na kojima i s kojima se može raditi.Gluma se bavi najkompleksnijim materijalom, a to je ljudsko biće!
Ne postoji jedinstveni način kako doprijeti do suštine ljudskog bića ,pa će mi za taj “skok u prazno” biti potrebno dobro upoznati grupu s kojom ću surađivati.
Metode rada koje će se koristiti tijekom rada su:
tehnika glume STANISLAVSKI, tehnika biomehanike MEYERHOLD,elementi borilačke vještine KALARI ( KALARIPAYATTU ) i elementi BUTOH teatra.
 
Radionice započinju s igrama jer igru smatram početkom usvajanja svih znanja. Kasnije, uz kontroliran i opušten proces rada, te uz vježbe koje dozvoljavaju jednu vrstu otvaranja,nastojat ćemo postići intimniji atmosferu u kojoj je moguće stupiti u kontakt sa svojom tjelesnošću i doprijeti do sfera nesvjesnog u nama .
 
Polaznici rade na svojoj mašti i na svojim fizičkim senzacijama u parovima i pojedinačno i to  u kontinuiranom pokretu i harmoniji.
Odnos između tjelesnog i intelektualnog izražavanja je presudan; tijelo i um se susreću shvaćeni kao simboli dubine (tijela) i visine (uma).
U kazalištu radimo s nizom elemenata-  tijelom, prostorom,glasom, maštom, senzacijama, emocijama, bojama, glazbom, i svi se ti elementi moraju kombinirati  na  način da postignu svojevrsnu polifoniju i sklad koji je u konačnici veličanstvena harmonija koju težimo postići!
(Alain Marin)
 
Alain Marin rođen je 1986. godine u Zadru. Diplomirao je glumu 2015. godine na Umjetničkoj akademiji Silvio d'Amico u Rimu, kod predavača kao što su Lorenzo Salvetti, Declan Donellan, Bruce Myers, Victor Bodo, Henry Stiglund, te pohađao brojne majstorske tečajeve glume, filmske glume, butoh teatra itd. Iza njega su brojne izvedbe u kazalištu (Teatro Fenice, Senigalia; Emilia Romagna Teatro, Modena; Teatar Eleonora Duse, Rim; Teatar Villa Torlonia, Rim; Festival dei Due Mondi, Spoleto), na filmu (u produkciji RAI Cinema, RAI Fiction, Marche Cinema), kao i nagrade: stipendist akademije Silvio d'Amico (2018.), nagrada Claudio Abbado (2015.), nagrada Premio SIAE (2014.), finalist natjecanja E:UTSA European Young Theatre Actors (2014.).

www.hnk-zadar.hr
www.kuzd.hr